Ova popularna hrana smanjuje visceralnu masnoću, najopasniju po zdravlje

PRO Oglas

Čuli ste izreku – ono si što jedeš. To se pokazuje naročito istinito kad je u pitanju visceralna masnoća. Visceralna mast je vrsta masti unutar trbušne šupljine, dakle, ona okružuje naše vitalne organe.

Ova vrsta masti povezana je s lošim zdravstvenim ishodima, u usporedbi s potkožnom masnoćom, onom koja živi izravno pod našom kožom. Visceralna masnoća puno je problematičnija od potkožne masti koja se nalazi na našim bedrima, bokovima i rukama.

Osim toga, visceralna masnoća može otežati optimalno funkcioniranje naših unutarnjih organa. Primjerice, u jetri se povezuje s glukozom, lipidima i endokrinom disfunkcijom.

Studije pokazuju da samo mršavljenje možda nije najbolji pokazatelj zdravlja, nego da gubitak visceralne masti igra ključnu ulogu u našoj metaboličkoj dobrobiti. To znači da povećanje visceralne masti može utjecati na sve, od zdravlja hormona do razine kolesterola.

Zato je dobro znati koje namirnice mogu izravno utjecati na tjelesni sastav i imati ulogu u smanjenju visceralnog masnog tkiva.

Masna riba

Masna riba, poput lososa, tune, srdele i skuše, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina. Ova riba bogata je zdravim mastima, proteinima i vitaminom D.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima lošu reputaciju zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Međutim, istraživanja pokazuju da specifična vrsta masti u kokosovom ulju, trigliceridi srednjeg lanca, mogu značajno smanjiti ukupnu količinu masti koju tijelo pohrani.

Grah

Jedno istraživanje sugerira da bi konzumiranje više graha moglo pomoći u smanjenju ukupne akumulacije visceralne masti, kaže dijetetičarka Nicole Stefanow.

Mogući razlog tomu je što je grah izvor prebiotičkih topivih vlakana.

Jogurt

Istraživanje sugerira da je dosljedan unos jogurta smanjio količinu pohranjenog masnog tkiva u trbuhu. Jogurt sadrži brojne makronutrijente i dobar je izvor proteina. Može poboljšati sitost i pomoći u ukupnom unosu kalorija.

Osim toga, jogurt sadrži zdrave bakterije, probiotike, koje pomažu uravnotežiti crijevne bakterije i smanjiti nadutost ili druge probavne probleme.

Jaja

Jaja su savršen izvor proteina i zdravih masti, a njima možete započeti svaki dan. Osim što osiguravaju hranjive tvari, mogu utjecati na preraspodjelu tjelesne masnoće.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO