15. GODIŠNJICA SMRTI ANTE BRKIĆA: Franjevci nisu mrtvi, u nama žive!

PRO Oglas

Ante Brkić rođen je 4. srpnja 1929. u Stubici, župa Studenci, a umro je 17. veljače 2006. godine u nedavno potresom razrušenoj Petrinji. Četiri razreda niže gimnazije s malom maturom završio je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu.

Tu je zarobljen 7. veljače 1945. kada su partizani poubijali sve zatočene franjevce. Školske godine 1945./46. pošao je u V. razred muške realne gimnazije u Mostaru. U mjesecu listopadu 1945. susreo se s dr. fra Bonicijem Rupčićem koji ga je pitao ima li hrabrosti napisati neku crticu iz života đaka i profesora u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu.

Ante je bio iznenađen, zatečen, uzbuđen i u teškoj dilemi: ako napiše istinu, u zatvor će, ako odbije, ne bi bio dostojan spomenuti ime širokobrijeških mučenika. Kao svjedok tadašnjih ratnih zbivanja, Ante je napisao opširno izvješće koje je naslovio “Široki Brijeg u vrtlogu II. svj. rata”.

Cilj mu je bio poreći OZNA-ine tvrdnje da je u širokobriješkoj gimnaziji postojala organizacija ustaške mladeži, da je Široki Brijeg bio ustaški logor te da su fratri imali oružje i pucali na partizane za vrijeme borbi. Ubrzo nakon toga Ante je uhićen, podvrgnut strašnim torturama u zloglasnoj Ćelovini u Mostaru. Trebalo ga je prisiliti da opozove sve što je napisao. No, ostao je dosljedan svom izvješću pa je osuđen na višemjesečnu kaznu zatvora zbog navodno počinjenog kaznenog djela neprijateljske propagande.

Istodobno je izbačen i iz škole uz zabranu nastavka daljnjeg školovanja u svim srednjim školama u Mostaru pa je morao ponavljati V. razred i završiti ga u Sarajevu. U jednom svom kratkom životopisu Ante kaže: “Ne žalim batine, izgubljenu godinu, mučenja, jer sam govorio istinu o nevino pogubljenim profesorima-franjevcima i još i danas u duši ponavljam riječi pjesme Tvrtka Jelčića ‘Mrtvima koji žive’, a one glase: Oni nisu mrtvi, u nama žive, s nama se i danas bore, govore, dozivaju,… vole”.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO