4 iznenađujuća pića koja uzrokuju glavobolju, prema nutricionistima

PRO Oglas

Glavobolju mogu uzrokovati različite stvari – stres, alergija, dehidracija, čak i prehrana. Iako postoje metode liječenja glavobolja, one su smetnja, pogotovo ako se stalno ponavljaju. Ne samo da vam mogu pokvariti dan i san, već se zbog njih možete osjećati ošamućeno i dezorijentirano.

Ako se glavobolja neprestano vraća, možda je vrijeme da promijenite neke svoje svakodnevne navike. Nutricionistica Sydney Greene otkriva da i neka pića mogu uzrokovati glavobolju.

Energetska pića

Prema Greene, mnoga energetska pića puna su dodanih šećera, kofeina i dodataka za koje se smatra da podižu energiju.

“Iako će vam takva pića možda dati poticaj za sat ili dva, pad energije koji će uslijediti nakon toga može dovesti do glavobolje i umora zbog dehidrirajuće prirode kofeina i šećera”, pojasnila je.

Pivo i vino

“Svaki alkohol je diuretik, što znači da potiče gubitak vode i elektrolita”, ističe Greene.

Međutim, za razliku od žestokih pića kojima se može dodati led ili bezalkoholne tekućine, pivo i vino mogu imati veći diuretski potencijal. To može dovesti do dehidracije i glavobolje.

Voćni sokovi

“Voćni sokovi mogu biti vrlo bogati šećerom, što ima izravan učinak na živčani sustav”, kaže Greene te dodaje da će ispijanje samog soka (bez hrane ili druge tekućine) uzrokovati brz porast i pad šećera u krvi. Brza fluktuacija šećera u krvi vjerojatno će potaknuti glavobolju.

Savjet je da birate hladno prešane sokove napravljene uglavnom od povrća, koji imaju više vlakana i manje šećera od voća. Pazite samo da ne sadrže dodane šećere. Jedini sastojci trebaju biti voće i povrće bez punila ili konzervansa.

Kava

Ako ste navikli na jutarnju dozu kofeina, možda će vam trebati da biste mogli funkcionirati ostatak dana. Međutim, pijenje previše kave ima i loše strane.

“Jedna šalica kave zapravo može pomoći kod glavobolje, ali više od jedne šalice može biti recept za jaku glavobolju”, tvrdi Greene.

Nutricionistica pojašnjava da kofein sužava krvne žile. Kako kofein napušta tijelo, uzrokovat će širenje krvnih žila. Zatim sve veći pritisak krvotoka može izazvati glavobolju.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO