Još rubrika

  4. studenog 2012. godine završeno uređenje na zaštiti nekropole Varda u Knešpolju

  PRO Oglas

  Na današnji dan 2012. godine završena je glavnina radova na uređenju i zaštiti nekropole Varda u Knešpolju, kako bi se zaštitila ova vrijedna lokacija iz hercegovačke kulturno-povijesne baštine.

  “Lokacija na kojoj se nalazi nekropola Varda bila je poprilično zapuštena, obrasla žbunjem i ostalim korovom u toj mjeri da se, iako se nalazila odmah uz magistralnu cestu Široki Brijeg – Mostar, stećci uopće nisu mogli vidjeti. Većina ljudi, iako su živjeli tu sasvim blizu, nisu imali pojma da u njihovoj blizini nalaze ostaci tako velike nekropole. Zbog toga moralo se pristupiti najprije čišćenju same lokacije, kako bi se mogli stećci uopće vidjeti, te tako odrediti njihov broj i njihov značaj” – kazao je tom prilikom Grgo Mikulić, autor i voditelj projekta.

  Četiri momka neprekidno su od 10. srpnja više od tri mjeseca radila na čišćenju lokacije sa sjeverne i južne strane magistralne ceste Mostar – Široki Brijeg. Na dijelu nekropole, koji se nalazi na sjevernoj strani magistralne ceste, otkriveno je pedesetak stećaka te više od stotinu označenih grobova.

  “Bez obzira na to što je s cijele površine lokacije skinuto pola metra debljine humusa, kamenje i kamene ploče koje su označavali grobove tek su djelomično provirili iz tla, tako da će se morati obaviti još jedno kopanje ako se žale grobovi otkriti u cijelosti i postići razina tla od prije petsto, šesto ili sedamsto godina, od kada tu postoje stećci. Ogromna većina od ukupnog broja stećaka na nekropoli Varda, ispostavilo se, kako se uostalom i pretpostavljalo, njih preko dvije stotine, nalazi se na južnoj strani magistralne ceste Široki Brijeg – Mostar. Uz ovu nekropolu vezana je i priča kako se tu nekada nalazila i crkva. Ivan Barbarić, predsjednik udruge Eko Crnašnica, koja je nositelj ovog projekta, i ja nismo ni pomislili da ove opsežne i vrijedne radove počnemo izvoditi bez suglasnosti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije i njegovog šefa odjela za zaštitu kulturno-povijesne baštine arheologa Tihomira Glavaša” – također je kazao Mikulić.

  OTPOR.Media

  POSLJEDNJE OBJAVLJENO

  PRO Oglas