“400.000 NEVAŽEĆIH GLASAČKIH LISTIĆA” – Mirnes Ajanović podnio krivične prijave Tužiteljstvu BiH i Federalnom tužiteljstvu

PRO Oglas

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović obratio se u video prilogu građanima sa porukom – NEMA PREDAJE!, a u vezi proteklih izbora i izbornih rezultata, uključujući i okolnost da je 400.000 glasačkih listova nevažećih, što je apsurdno u odnosu na činjenicu da je glasalo samo 50 posto građana.

Mirnes Ajanović je istakao da je indikativno da su stranke koje su bile na vlasti zadovoljne izbornim rezultatima i da ih ne interesiraju zašto je trećina izašlog biračkog tijela onemogućena u glasanju, što ukazuje na osnovanu sumnju da je izvršena izborna krađa.

Također, nedopustiv je stav Visokog predstavnika da se “nisu mogle u potpunosti eliminirati izborne krađe i prevare”, u okolnostima kada je bio upozoren a nadležna tužiteljstva nisu postupila niti po aktu Federalnog tužiteljstva (broj: T11 0 KTA 0006913 22 od 25. 8. 2022. godine) u kojem se navodi zahtjev BOSS-a za određenje posebnih istražnih radnji postavljanjem prislušnih audio-video uređaja na biračkim mjestima prilikom brojanja glasova kako bi se spriječila izborna krađa.

Zbog evidentne izborne krađe, a u cilju zaštite birača koji su glasanjem odlučivali o svojoj sudbini, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je podnio krivične prijave Tužiteljstvu BiH i Federalnom tužiteljstvu sa zahtjevom da se izvrši istraga da li su glavni županijski tužitelji postupili suprotno službenim obavezama i omogućili masovno izvršenje krivičnih djela izborne prevare.

Zatraženo je provođenje istrage i protiv članova biračkih odbora i općinskih/gradskih izbornih komisija, a posebno da se naloži da se nevažeći glasački listovi sa svih biračkih mjesta vještače od strane sudskog vještaka grafologa, kako bi se utvrdilo da li su glasački listovi koji su proglašeni nevažećim – nevažeći iz razloga što je pored jedne stranke ili kandidata te stranke glasano i za neku drugi stranku ili kandidata druge stranke različitom olovkom.

To je dokaz izvršenja krivičnog djela te je tada tužiteljstvo dužno podnijeti prijedlog nadležnom sudu za određivanja pritvora za sve članove biračkog odbora kako bi se otkrili i nalogodavci krivičnih djela, a po osnovu člana 146. stav 1. točka b Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Krivična prijava je podnesena zbog izvršenja krivičnog djela iz člana 198. Krivičnog zakona FBiH – Izborna prijevara, u vezi sa članom 31. Saučiniteljstvo, članom 32. Podstrekavanje i članom 33. Pomaganje, a sve u vezi sa članom 342. Organizirani kriminal, za što je određena minimalna kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina a u slučaju organizirane grupe minimalna kazna zatvora je pet godina, a političke stranke su svakako udruženja građana uključujući i članove biračkih odbora koje imenuju političke stranke. S obzirom da je vrijeme zastare krivičnog gonjenja najmanje deset godina, i ukoliko nadležna tužiteljstva ne postupe sada po službenoj dužnosti, proći još dva izborna procesa kada se može očekivati da će doći do promjene vlasti, što ukazuje da svi koji su ukrali sudbinu građana na izborima neće mirno spavati.

Zatraženo je i da nadležna tužiteljstva zatraže od Centralne izborne komisije BiH dodatnu obavezu čuvanja kompletnog izbornog materijala, uključujući i glasačke listove i popratni materijal sa biračkih mjesta i općinskih/gradskih izbornih komisija, kako bi se spriječilo uništavanje dokaza izvršenja krivičnog djela.

Muamer Dedić, Press BOSS-a

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk