Bez obzira poznajete li sva poglavlja ili se ne možete sjetiti niti jednog stiha iz Svetog Pisma. Čitate li ju svakodnevno ili rijetko zavirujete u ovu fascinantnu knjigu, ove biblijske činjenice iznenadit će vas.

Životinje u Bibliji

Uz toliko pastira u Bibliji ne čudi otkriće da su ovce u Svetom pismu daleko najčešće spominjane životinje. (Koze su daleko iza) No, na njezinim se stranicama nalazi oko 100 drugih životinja koje se udružuju, uključujući neke koje su u međuvremenu nestale s Bliskog istoka, poput nilskih konja, krokodila, geparda, medvjeda i lavova (spomenutih u preko 150 navrata). Jedina životinja koja se nikada ne pojavljuje: Domaća kućna mačka.

Juda je bio riđokos

Nikada nećemo saznati je li ovo jedna od potvrđenih biblijskih činjenica. Postoje mnogi riđokosi prikazi zloglasnog apostola koji je izdao Isusa za 30 srebrnjaka, uključujući slike poput DaVincijeve “Posljednje večere”. Ali nigdje u tekstu Novoga zavjeta nitko zapravo ne opisuje njegovu boju kose, a neto učinak svih ovih lažnih prikaza bio je šibanje stoljeća predrasuda prema ljudima s crvenom kosom!

(Biblijski) život započinje sa …

Ili je moderno čovječanstvo zaostalo, ili su biblijske činjenice u koje vjerujemo o protoku vremena ozbiljno nestale jer rani biblijski likovi imaju zapanjujuće dug životni vijek. Kao što možda znate, Metuzalem je najduže živio, napokon preminuvši u dobi od 969 godina. Ali Adam, Seth, Noah i nekolicina drugih očito su također prošli 900. Nakon poplave, biblijski se život dramatično skraćuje, ali Abraham i Isaac oboje su se približili 200, pa čak i relativno kratkovječni Josip prelazi na 110.

Najmanja knjiga

Sad vjernici nemaju opravdanja ostaviti svoje biblijske činjenice i spise kod kuće: Svih 1,2 milijuna slova Starog zavjeta nano-je otisnuto na površinu Nano Biblije, aluminijskog diska veličine pet puta pet milimetara. No budući da svako nemoguće sićušno slovo mjeri 600 nanometara, za čitanje će vam trebati elektronski mikroskop.

Biblija grešnika

Kakvu razliku može napraviti jedna mala riječ! 1631. godine, nakon što su Biblije na engleskom jeziku konačno postale legalne, izdavač Robert Barker izašao je s inačicom najznačajnijom po izostavljanju određene riječi u 7. zapovijedi : “Činit ćeš preljub.” Otprilike 1.000 primjeraka ove Biblije grešnika (poznate kao Preljuba ili Zla Biblija) podijeljeno je prije nego što je itko primijetio.

Biblija je pokrenula izdavačku industriju

Iako riječ Biblija potječe od grčke riječi biblios , što znači “svici”, Biblija je zapravo prva knjiga koja je tiskana pokretnim slovima (umjesto da je napisana rukom). Johann Gutenberg vjerojatno je završio svoje prvo tiskanje 1455. godine u Mainzu u Njemačkoj. Gotovo 600 godina kasnije, samo 49 primjeraka Gutenbergove Biblije još uvijek postoji, a manje od polovice njih su cjelovite kopije.

Ne ukradi! Baš i nije nešto što karakterizira Bibliju

Jedna od najpoznatijih biblijskih činjenica jest da je to najprodavanija knjiga svih vremena. Procjenjuje se da se samo u Sjedinjenim Državama godišnje proda 25 milijuna primjeraka – no jeste li znali da se Biblija također najčešće krade? Čini se da ju određeni čitatelji zgrabe prije nego što dođu do Deset zapovijedi.

Svijetlokulture.com