Subota, 19 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

OBLJETNICE: Prije 75 godina rođen slikar i grafičar Ivica Šiško

Na današnji dan (24. siječnja 1946. godine) u Livnu je rođen Ivica Šiško, poznati hrvatski slikar i grafičar.

Završio je školu primijenjene umjetnosti 1965. godine u Sarajevu u klasi profesorice Mice Todorović, a 1974. diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu u klasi Frano Baće. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića od 1974.-78.

U crtežima i grafikama nastalim oko 1975. godine ekpresivnom linijom raščlanjuje pokret u prostoru ispunjenu organskim oblicima i figurativnim pojedinostima. Svojom je osebujnom maštom i fantazmagoričnom vizijom jedan od protagonista postmodernističkoga slikarstva 80-tih godina u Hrvatskoj.

Istančani grafizam, dinamično shvaćeni oblici i simbolika boje osnovni su nosioci energije toga slikarstva u kojemu su sublimirani prirodni procesi i vitalna snaga postojanja.

U vlastitoj je nakladi objavio i grafičke mape.

Samostalno je izlagao u Livnu, Sarajevu, Beogradu, Rijeci, Zagrebu, Novome Sadu, Velikoj Gorici, Splitu, Karlovcu, Zrenjaninu, Ljubljani, Somboru, Subotici, Banjoj Luci, Dubrovniku, Šibeniku, ali primjerice i u Pekingu, Barceloni, Torontu, Havani, Münchenu, Grazu, Madridu, Bologni, Berlinu, Reykjaviku, Vancouveru, Budimpešti, Stuttgartu, pa čak i u Pjongjangu.

Osmislio je izgled Memorijalnog centra u Rujanima i svojim djelima uredio crkvu sv. Jurja mučenika u sklopu kojeg se nalazi taj Memorijalni centar.

Inače, objavljuje grafičke radove u vlastitoj nakladi, uglavnom u tehnici bakropisa, tj. takozvanim aquatinta-bakropis, i samim time sebe predstavlja kao grafičara koji voli i cijeni grafiku, i smatra je umjetnošću. U crtežima i grafikama nastalim oko 1975. godine ekpresivnom linijom raščlanjuje pokret u prostoru ispunjenu organskim oblicima i figurativnim pojedinostima. Svojom je osebujnom maštom i fantazmagoričnom vizijom jedan od protagonista postmodernističkoga slikarstva 80-tih godina u Hrvatskoj.

Ornamentalnim preobrazbama životinjskih i biljnih motiva približava se novoj secesiji, dok se u mitološkim prizorima prisjeća Botticellija, Cranacha, El Greca.

„Šiško je jedan od onih slikara koji idu u srce elementarnosti. S bijesom pustolova, istraživača i revnošću hodočasnika. Predvođen nužnošću koja briše pogibelji, skriva strahove i jača ushit. Umjetnost je pustolovina pogleda i budnih osjetila. Slikar je pustolov modernog svjeta” (Jean Jacques Levenque).

Ciklus „Rajski vrt”, najpoznatiji je njegov ciklus, i zaokupljen je prepoznatljivim temama kao što su: Kameni cvijet, Fenix, Vukovar, Plavetnilo, Poskok, Crni Lopoči i dr.

Ivica Šiško član je Odbora za obrazovanje Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, zaštitu kulturne baštine. Dao je svoj doprinos mnogim poklonjenim radovima za humanitarne aukcije, a jedna od značajnijih slika je donirana za aukciju namijenjenu za financiranje obrane generala Ante Gotovine, gdje je njegova slika postigla rekordan iznos od 120.000,00 kuna.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.