Nedjelja, 27 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

NA DANAŠNJI DAN: Rođen najskuplji hercegovački sportaš Bojan Bogdanović

Najpoznatiji hrvatski košarkaš današnjice, Bojan Bogdanović, rođen je na današnji dan – 18. travnja 1989. godine u Mostaru.

Trenutno je velika zvijezda Utah Jazza i NBA lige, međutim zanimljivo se podsjetiti kako je u mladosti igrao nogomet, a ne košarku.

Ipak, u 12. godini prebacio se na košarku i karijeru započeo u Zrinjskom. Nakon jednogodišnje posudbe u madridskom velikanu Realu, prometnuo se u najboljeg igrača mostarskog kluba. Godine 2009. prelazi u Cibonu te unatoč financijskom slomu kluba svojim učinkom predvodi Cibose u Euroligi, a sezone 2010./11. bio je i najboljim strijelcem Jadranske lige.

U turskom prvoligašu Fenerbahčeu sazrio je kao igrač te svojim igrama vodio klub u europskim natjecanjima. Vrhunac svoje igre dostiže u NBA-u, posebno u Brooklyn Netsima u kojima je oborio nekoliko rekorda Dražena Petrovića. Proglašen je i najboljim novakom Istočne konferencije, a dvaput je sudjelovao i u All-Star utakmicama.

Za hrvatsku nacionalnu vrstu igrao je i u mlađim dobnim skupinama, gdje se istaknuo učinkom od 25-30 koševa po utakmici. Bljesnuo je na Europskom prvenstvu 2013. na kojem je bio izabran u najbolju petorku turnira, prvi nakon Tonija Kukoča 1995. godine te na olimpijskom turniru 2016. na kojem je bio najbolji strijelac s prosjekom od 25.3 koševa po utakmici, najvišim nakon 1996. godine. Uz Darija Šarića jedan je od predvodnika hrvatske košarkaške generacije svoga vremena. Više puta je proglašavan najboljim košarkašem Hrvatske.

U tekućoj NBA sezoni ima značajnu ulogu u vodećoj momčadi lige, ali s Utah Jazzom ima i četverogodišnji ugovor vrijedan 75 milijuna dolara što ga čini najskupljim hercegovačkim sportašem svih vremena.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.