Srijeda, 23 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Biznis cvjeta sa testiranjima, popust za obiteljsko antigenskog i serološko u Zavodu za javno zdravstvo ŽZH

Dom zdravlja Mostar i Zavod za javno zdravstvo ŽZH ušli su du dobar biznis iskoristivši priliku aktualne situacije oko korone. Ako mogu privatnici zarađivati, nema logike da ni oni nešto ne zarade na “vrijednosnom papiru”!

Tisuće građana ove dvije županije sada može svoj dio plaće odvojiti za komercijalno testiranja na SARS-Cov-2, a u ponudi će imati brze antigenske testove na prisustvo koronavirusa, kao i serološke testove na prisustvo antitijela.

Biznis je dobar i unosan, a posao već dobro uhodan zahvaljujući brojnim represivnim mjerama koje se iz dana u dan nameću čovječanstvu ako nemaju dokaze da su preboljeli virus ili se cijepile da dobiju blaži oblik!

Zavod za javno zdravstvo ŽZH je najavio kako od četvrtka, 22. travnja, nudi usluge antigenskog i serološkog testiranja na Covid-19, isto je prije nekoliko dana i krenuo sa provođenjem i Dom zdravlja u Mostaru.

No, postoji velika razlika u cijeni, a usluga ista

Zavod za javno zdravstvo ŽZH – Cijena antigenskog testiranja za osiguranike u ŽZH je 42 KM dok će serološki test platiti 45 KM. Za ostale osobe koje nisu zdravstveno osiguranje u Županiji Zapadnohercegovačkoj cijena za oba testa iznosi 50 KM.

Dom zdravlja Mostar – Testiranje za državljane Bosne i Hercegovine iznosi 32 KM, dok je cijena za druge državljane 40 KM. Cijena serološkog testiranja je 36 KM. – Bez obzira jesu li ili nisu zdravstveno osigurani.

Ok, vidjeli ste drastičnu razliku u cijeni. Možda i nije puno drastična ako se jedna osoba testira jer je to taman razlika u gorivu, ali je razlika kada se testira više osoba u jednom kućanstvu ili firmi!

Zbog takve razlike u cijeni, kontaktirali smo dr. Andreu Jurić, ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo ŽZH kako bi nam pojasnila tu razliku u cijeni.

Nedostatak radnog osoblja

“Razlika u cijeni je zbog toga što naš Zavod ima samo jednu osobu koja to radi i zbog toga što se njoj mora platiti i radna subota i zbog toga kad naručite manju količinu, cijena je zbog toga viša” – Odgovorila je dr. Andra Jurić za portal OTPOR.Media. Iako je jedna zaposlena osoba, u slučaju nekakvih poteškoća, zamjena postoji, naglasila je dr. Jurić.

Jeftinije “obiteljsko” testiranje

Kako nam je kazala, svjesni su kako obiteljsko testiranje iziskuje veći trošak, tako da su mislili i na taj dio i omogućili “Obiteljsko 3+ testiranja”, gdje je manja cijena po testiranju. Cijena antigenskog testiranja u tom smislu je 35 KM, dok će serološki test koštati 39 KM, a što je približna cijena onome kao u Mostaru.

Izlazak u susret sa hitnosti testiranja i izvan radnog vremena

S obzirom na to kako se uzorci uzimaju od ponedjeljka do subote između 8:00 i 13:00 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH u Grudama (iza Doma zdravlja), a rezultati se preuzimaju iza 14:00 sati, omogućili su ako je opravdana hitnost u pitanju i izvan radnog vremena, izići će u susret ljudima i mogućnosti da što hitnije dođu do potrebnog papira, a koji je na jednu ruku u ovom trenutku i propusnica za prelazak preko granica!

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.