Subota, 19 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Prošlo osam godina od spektakularnog uhićenja Živka Budimira

U akciji SIPA-e na današnji dan, 25. travnja 2013. godine, uhićen je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Uhićenje se dogodilo u Sarajevu, a pripadnici SIPA-e obavili su premetačinu u zgradi Predsjedništva BiH i u zgradi Vlade Federacije u Mostaru. Budimir, koji je inače rodom iz Vira kod Posušja, uhićen je zbog sumnje u primanje mita za pomilovanja.

Tom je prilikom istoga dana uhićeno ukupno 19 osoba. Pripadnici SIPA-e, uz Budimira, uhitili su tako i Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i umirovljenog brigadira HVO-a, Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH, bio u bijegu. Uhićenici su osumnjičeni da su počinili kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, protuzakonitog posredovanja, primanja i davanja mita, organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Državni tužitelj Oleg Čavka nešto prije 15 sati napustio je zgradu Predsjedništva BiH. Nije želio davati izjave za medije te je rekao da će se Tužiteljstvo BiH oglasiti priopćenjem za javnost.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da institucije rade svoj posao.

“Ja kao premijer, i prema onome što sam čuo od većine ministara u Vladi, dajem punu podršku njihovu radu. Nitko ne smije biti iznad zakona i svi moramo odgovarati za svoje postupke”, rekao je Nikšić.

Nakon godina borbe na Sudu Živko Budimir je izborio pravnu pobjedu, jer je na kraju proglašen nevinim, međutim domaće i strane političke snage tim činom su uspjele u svojoj nakani pošto su politički diskreditirali Živka Budimira, ujedno hrvatskog ratnog generala, jer je njegovo uhićenje zapravo značilo i završetak njegove političke karijere, a to je očigledno i bio cilj onih koji su odradili najpoznatiji igrokaz u povijesti Bosne i Hercegovine.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.