Ponedjeljak, 21 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Zapadna Hercegovina slavi osmu godišnjicu Zakona o šumama!

Na sjednici Skupštine Zapadnohercegovačke županije, koja je održana 28. travnja 2013. godine, između ostalog, usvojen je Prijedlog zakona o šumama. Postupak donošenja županijskog Zakona o šumama pokrenulo je županijsko Ministarstvo gospodarstva smatrajući nužnim da se ova oblast uredi na županijskoj razini.

Prije usvajanja samog zakona organiziran je radni sastanak na inicijativu Udruge gospodarstvenika Posušje s ministrom gospodarstva ZHŽ-a Ivicom Ćorićem gdje je ministar Ćorić obrazložio potrebu donošenja ovog zakona.

“Prije samog postupka donošenja Zakona o šumama imali smo određenu zakonsku prazninu. U prvom redu nije bila uopće definirana oblast šumarstva na federalnoj razini dok je uredba koja je postojala prestala vrijediti u prosincu 2011. godine. Od tada smo bili bez zakonske regulative u toj oblasti što je otežavalo i rad ministarstva i Uprave za šume pa i Šumskog gospodarskog društva, ali i samih općina u određenom djelu. U tom vremenu nije postojala nikakva zakonska osnova za izdavanje nekakvog dokumenta ili, pak, pokretanje nekakvih postupaka”, kazao je ministar Ćorić nadalje ističući da je nepostojanjem ovog zakona u konačnici bio otežavan i sam rad šumara na terenu.

“Ono što je najbitnije jest da je, donošenjem Zakona o šumama, naknada koja će se plaćati za općekorisne funkcije šuma u iznosu od 0,1 posto od ukupno ostvarenog prihoda smanjena na 0,07 posto. Naime, na razini naše županije godišnje se ostvari oko milijun maraka naknade za općekorisne funkcije šuma. Ove godine smo bili uskraćeni u proračunu za nekih 700 do 800 tisuća maraka jer nije postojala zakonska regulativa kojom bi sva gospodarska društva prilikom završnih računa bili dužni plaćati ovu naknadu”, istaknuo je ministar Ćorić.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.