Srijeda, 25 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Vojni solarni zrakoplov može letjeti 90 dana

Američka ratna mornarica razvija bespilotni zrakoplov na sunčevu energiju koji će se koristiti kao komunikacijski relej.

US Navy započinje testiranje bespilotnog zrakoplova na sunčevu energiju koje je razvila tvrtka Skydweller Aero temeljem tehnologije Solar Impulse 2 zrakoplova koji je 2015. i 2016. letio oko svijeta.

Za razliku od Solar Impulsea 2 kojeg su piloti morali prizemljivati svakih 5 dana, Skydweller letjelica će imati autonomiju neprekidnog leta od čak 90 dana, a koristiti će se kao komunikacijski relej između bojnih brodova i zapovjednih stožera.

Zrakoplov posjeduje krila dužine od 72 metra na čijoj se površini veličine 884 kvadratna metra nalaze sunčeve ploče koje stvaraju 2 kilovata energije, dok pouzdanost u neprekidnom dugom letu omogućuje dodatak vodikovih gorivih ćelija.

Kako se provode testiranja možete vidjeti u ovom videu.

Postojeći prototip koji se testira još uvijek ima pilotsku kabinu, što znači da njime upravlja čovjek, no uskoro će biti dovršena i bespilotna inačica letjelice, na koju će se moći instalirati 400 kg opreme za komunikaciju i nadzor te sustav za autonomni let.

Autonomni zrakoplov će moći letjeti brzinom od 100 čvorova (185 km/h) na 14 km visine i zbog male brzine ga ne namjeravaju koristiti u svrhe nadzora ili izvođenja borbenih operacija.

Jedna od glavnih stvari koje američka ratna mornarica vidi u Skydwelleru su niski troškovi proizvodnje, leta i održavanja, pa kažu da će jedan let bespilotnog zrakoplova na sunčevu energiju koštati 1 posto od troškova koje stvaraju druge konvencionalne letjelice tog tipa.

VIDI

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.