Srijeda, 2 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

FOTO: Uočnica blagdana Velike Gospe uz obitelji koje su opet na okupu i procesija s kipom Širokobriješke Gospe

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo slavi se 15. kolovoza. To je jedna od tri najveće svetkovine u čast Marije. Prema tumačenjima katoličke teologije, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o uznesenju na nebo proglasio je 1950. godine papa Pio XII. Kod katolika taj se blagdan posebno slavi, a Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika, a prvenstveno grada Širokog Brijega koja je zaštitnice župe i samostana Široki Brijeg, te Hercegovačke franjevačke provincije.

Danas, 14. kolovoza na Uočnicu blagdana Velike Gospe procesija s kipom Širokobriješke Gospe krenuo je od crkve Navještenja Gospodinova na Pecari u 17 sati. S obzirom na prošlu godinu kada broji župljani koji su na radu u drugim država i nisu imali priliku nazočiti ovom svečanom trenutku. Ove godine brojne obitelji su napokon na okupu, i svojom nazočnošću na misninom slavlju devetnice pokazali koliko vole, cijene i poštuju ne samo Široki Brijeg, nego i svoju Gospu i katoličku tradiciju na koju su ponosni.

Ove godine Gospin kip pazili su predstavnici MZ Desna obala, dok ih stotine hodočasnika uz molitvu prati ka našoj crkvi na Brigu, i usput staju pomoliti se na tri postaje ovog puta procesija:

-Prva postaja kod crkve Navještenja Gospodinova (Pecara),

-Druga postaja na Trgu širokobrijeških žrtava,

-Treća postaja na Trgu svetog Ante u Klancu.

Dolaskom na Brig oko 18:10h, pred crkvu Uznesenje Blažene Djevice Marije, Gospin, gdje je nekoliko tisuća vjernika zajedno proslavilo Euharistijsko slavlje koje je predvodio don Damir Stojić, SDS, župnik župe Sveta Mati slobode u Zagrebu, dok je predmolito župnik fra Stipe Biško.

VIŠE FOTOGRAFIJA ovogodišnje Uočnica možete pronaći na službenoj Facebook stranici portala OTPOR.Media:

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, već od 5.00 sati vjernici će imati priliku za svetu ispovijed, a Svete mise bez propovijedi bit će u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati, a središnje misno slavlje započet će u 11.00 sati, koje će također predvoditi dr. fra Ivan Sesar, franjevac iz Rima, bivši generalni definitor, a svečanost uveličati širokobriješki Zbor “Sveta Cecilija”.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.