Utorak, 8 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Jesu li električni automobili toliko bolji od dizelaša i benzinca?

Greenpeace već godinama „maltretira“ sve oko sebe želeći da sve bude pravedno i ekološki.

Zato su napravljene studije, te su mnoge od studija u svijetu pokazale kako sve ne izgleda kako se želi pokazati.

Tako je više studija koje su provedene na tržištu Europe pokazale kako Smart pogonjen samo strujom u svom životnom vijeku emitira više ugljičnog oksida nego Smart pokretan dizel motorom.

Nešto slično ispalo je i sa studijama kod Golfa struja/dizel.

Neočekivano?

Za neke vjerujemo, ali kada se realno i trezveno razmisli o svim elementima to je u biti i očekivano, osobito ako se u obzir uzme studija koja je istraživala među inim RWE snabdjevača električnom energijom.

Jedno je jednostavno jasno da kod korištenja električnog automobila imamo nula emisiju štetnih plinova, ali samo ako se gleda to ovako jednostavno.

Proširite li svoj vidik problema i situacije u praksi, onda to više definitivno ne stoji ili stoji samo u reklamama za takvu vrstu vozila.

Potpuno je jasno kako u praksi puno električne struje nastaje u elektranama koje kao izvor koriste fosilno porijeklo energenata iz kojih nastaje struja.

Sada vam je vjerujemo računica drugačija, to je svima jasno i ne mogu poreći.

Dakle, zadatak je neke studije koliko se štetne emisije stvori za proizvodnju čiste električne struje, pa je to onda proporcionalno utrošku te struje u biti i zagađenje štetnim plinovima inače istih elektromobila.

I mislite sada je to to, nije loše!

Ne, nije kraj.

U računicu treba uračunati i nastanak štetnih plinova za proizvodnju električnog automobila, a tu prije svega mislimo na njegov najskuplji i najprljaviji dio za izradu, a to je akumulator ili baterija.

I opet ste pomislili, dakle to je sve!

I opet, ne nije sve, jer skoro nitko ne uračunava u trošak i zagađenje kada električni automobil dođe do svojeg kraja života, bilo vremenski, eksploatacijski ili jednostavno zbog totalne štete u prometnoj nezgodi.

Tada počinju problemi za koje mnogi ne znaju koliko će koštati i koliko zagađuje okoliš, kada treba reciklirati ili zbrinuti izuzetno otrovne dijelove akumulatora, odnosno baterije.

Ili još uvijek smatrate kako električni automobil ima „zero emission“?

Neke studije pak su pokazale na temu „Utjecaj električnih auta na klimu“ kako su elektromobili definitivno povoljniji prema klimi od automobila koji za pokretanje imaju motor na unutrašnje izgaranje.

A sve opet ovisi o izvoru energenata od kojih nastaje električna struja.

Pogledajmo primjer vozila kompaktne klase koji u čistoj električnoj verziji ima u prosjeku trenutačno bateriju kapaciteta 35 kWh i potrošnju električne struje od 16 kWh na 100 km.

U fiktivnoj usporedbi ovo vozilo prelazi kao obični automobil pokretan benzinom ili dizelom ukupno 150.000 km.

Usporedimo li takav elektroauto s autom pokretanim dizel motorom i ako to svedemo na Njemačku u kojoj je tijekom 2016. godine struja nastala u 52 posto slučajeva iz ugljena i ulja, onda elektroauto ostvari uštedu od 3 posto.

Usporedimo li pak benzinski auto s ovim elektromobilom ostvarit ćete uštedu već 12 posto.

Istovremeno su studije pokazale kako elektromobil s odlično izvedenim i efikasnim regenerativnim kočenjem može uštedjeti od 45 do 50 posto.

Druga studija provedena u Njemačkoj pokazala je kako mali elektromobil u svom životnom ciklusu emitira 5 tona manje CO2 od auta pokretanog dizelom, te 23 tona manje od automobila pokretanog benzinom.

Kada pak saberemo sve studije koje su napravljene, vrlo često i suprotnog zaključka, može se reći kako se automobil male i srednje klase na električni pogon ekološki amortizira za dvije ili tri godine, a ako je u pitanju automobil više klase treba tri do šest godina.

Automobili.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.