Srijeda, 9 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Kako prodati rabljeni automobil?

Procedura prije prodaje auta

Jedini preduvjet za prodaju auta je, u principu, naći kupca. Predlažemo da se odmaknete od tradicionalnih medija poput oglasa u novinama i da stavite auto na poznate web stranice poput Njuškala i Facebooka. Digitalni mediji su pregledniji i brži za prodaju svega, ne samo automobila.

Obratite pažnju na točnost informacija kako ne biste trošili vrijeme sebi ni potencijalnim kupcima koji su imali u potpunosti drugačiju viziju auta te pazite na potpunost informacija – ne možete očekivati da će vam se netko javiti za auto za koji niste naveli koliko je kilometara prešao, koja je godina, snagu motora, dodatnu opremu itd.

Što bolje fotografije također puno znače, stoga, ako ne možete sami, dovedite prijatelja s vrhunskim mobitelom ili kamerom da vam poslika auto te mu platite kavu.

Prije nego što bilo tko dođe pogledati auto, obavezno ga odvedite na čišćenje i maknite svoje stvari iz njega. Ako kupac vidi prljavi auto, to mu može puno reći o njegovom općenitom održavanju i šanse za prodaju drastično padaju. Svoje stvari maknite iz auta čisto da u slučaju momentalne prodaje ne biste morali kopati i mučiti se s vrećicama, majicama, klemama i sl.

Naš prijedlog je da dovedete nekoga sa sobom na čin same prodaje kako biste bili sigurniji. Istu stvar predlažemo i kupcima auta. Također, ne škodi dovesti nekoga tko se bolje ‘kuži u aute’ kako ne biste slučajno prodali auto ispod cijene jer vam je kupac rekao na blef da ne vrijedi koliko vi tražite.

Testna vožnja je uobičajena pri prodaji automobila, no svakako sudjelujte u toj vožnji – ne biste vjerovali, no ima ljudi koji bi mogli samo otići s vašim autom.

Prodaja auta

Nakon što se dogovorite oko konačne cijene, slijedi proces prodaje. Prije 3 godine je taj proces bio kompliciraniji nego što je danas i uključivao je odlazak na policiju i javnom bilježniku, što nikada nije zabavno.

Danas je taj proces znatno jednostavniji i ne uključuje javna tijela, već je dovoljno na licu mjesta ispuniti Ugovor o kupoprodaji motornog vozila. Na ugovoru moraju stajati određene informacije o vozilu, o kupcu i o prodavatelju.

Naš prijedlog je da informacije koje možete upisati prije same prodaje upišete i tako skratite cijeli proces. Neke informacije je potrebno prepisati s prometne dozvole – ako se ne razumijete u aute i njegove karakteristike, bilo bi korisno to napraviti prije prodaje s nekim tko shvaća te stvari.

Iz iskustva autora ovog članka, normalno je da kupac donosi ugovor, no naš savjet je da sami donesete par primjeraka, ne može škoditi. Obavezno ispunite dva primjerka ugovora – jedan za kupca i jedan za vas.

Plaćanje vozila je u dogovoru između vas i kupca – neki prodavatelji preferiraju gotovinsko plaćanje, dok je nekima draži transfer sredstava na račun. Odluka je vaša.

Procedura nakon prodaje automobila

Posao prodavatelja je u principu gotov nakon plaćanja vozila, no mi vam svakako predlažemo da se s kupcem odmah nakon prodaje zaputite u najbližu stanicu za tehnički pregled kako biste vidjeli da je prijenos vlasništva vozila napravljen. Ukoliko prepustite tu zadaću nepoznatoj osobi na povjerenje, osoba se može voziti do sljedećeg tehničkog pregleda s autom koji je registriran na vaše ime. Što mislite, kome će dolaziti kazne, ukoliko ih bude?

Prijenos vlasništva vozila se može napraviti u bilo kojoj stanici za tehnički pregled. Ukoliko vam je auto registriran prilikom kupnje, nije potrebno obavljati tehnički pregled, samo se zaputite direktno na šalter kako biste promijenili vlasništvo vozila. Ako vam je istekla registracija, logično je da je potreban i tehnički pregled.

Automobili.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.