Petak, 25 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Dinamo ako prođe prijete mu giganti u pretkolima

Porazom kod Rapida (2:1) Dinamo nakon tri kola Europa lige ima samo tri boda i čeka ga velika borba za drugo ili treće mjesto, koja znače prolazak skupine.

Dinamo ima samo tri boda, ali i veliku priliku proći skupinu
U drugoj polovici grupne faze ipak ima veliku priliku proći skupinu jer oba konkurenta, Rapid i Genk, dočekuje na Maksimiru. Međutim, ako to uspije, čeka ga jako težak put, bez obzira na to bio drugi ili treći.

West Ham ima devet bodova i sigurno prolazi skupinu kao pobjednik, čime će otići u osminu finala, prvu rundu nokaut-faze Europa lige. Predaleko je odmakao trojcu Dinamo, Rapid i Genk, koji imaju po tri boda. Prvaku Hrvatske je nakon zabrinjavajuće igre i rezultata kod Rapida večer ipak završila jako dobro jer pobjedom West Hama protiv Genka belgijski klub nije uspio preteći Dinamo.

Dinamo će se, dakle, s Rapidom i Genkom boriti za drugo mjesto, koje od ove sezone vodi u baraž za nokaut-fazu EL-a ili, pak, treće mjesto, koje jamči baraž za nokaut-fazu Konferencijske lige.

Krznarova momčad je trenutno druga jer ima najbolju gol-razliku u utakmicama s austrijskim i belgijskim klubom, što joj daje prednost u odnosu na njih, iako su bodovno izjednačeni. Ako na kraju skupine budu jednaki i po ovom kriteriju, o poretku će odlučiti broj postignutih golova na utakmicama između izjednačenih klubova.

Revolucija koja bi mogla pojesti Dinamo

Revolucionarne promjene u Europa ligi dogodile su se ove sezone uvođenjem Konferencijske lige i tiču se Dinama, koji se bori za jedno od dva mjesta koja vode u iduću fazu nekog od ova dva natjecanja. Zbog smanjenja broja klubova u grupnoj fazi Europa lige (s 48 na 32), prva nokaut-runda tog natjecanja više nije 1/16, nego 1/8 finala. Tamo će otići 16 klubova; osam pobjednika skupine EL-a i još toliko koje će dati pobjednici novog doigravanja, na koje cilja Dinamo.

Za razliku od dosadašnjih sezona, drugoplasirani klub skupine EL-a više ne ide izravno u prvu nokaut-rundu tog natjecanja. To je rezervirano samo za osam pobjednika grupa, u ovom slučaju West Ham. Tamo se najboljim klubovima priključuje osam onih koji prođu “preliminarnu nokaut-rundu”, kako se zove novi baraž Europa lige. Ovaj se, naime, ne igra u kolovozu za ulazak u skupinu EL-a, nego u veljači za plasman u nokaut-fazu.

U njemu osam drugoplasiranih klubova iz skupina Europa lige igra protiv osam trećeplasiranih klubova iz skupina Lige prvaka. Dakle, ni klubovi koji skupinu LP-a završe na trećem mjestu, ne idu, kao do sada, izravno u nokaut-fazu EL-a. Osam klubova koji prođu to novo pretkolo pridružuje se spomenutim pobjednicima skupina u osmini finala Europa lige.

Drugo mjesto skupine Europa lige ne donosi više nokaut-fazu, nego pretkolo s velikanima

Pod pretpostavkom da Dinamo skupinu Europa lige završi na drugom mjestu, bio bi 13. prosinca nositelj u ždrijebu za utakmice spomenutog doigravanja za nokaut-fazu EL-a, koje se igraju 17. i 24. veljače.

Povlašteni status jamčio bi mu da na svom terenu igra uzvrat protiv trećeplasiranog kluba skupine Lige prvaka, koji izvuče na ždrijebu. Trenutno u skupinama LP-a treća mjesta drže: Brugge, Porto, Sporting Lisabon, Inter, Barcelona, Atalanta, Lille i Zenit.

Čini se, dakle, da se Dinamo ne bi usrećio drugim mjestom skupine Europa lige, odnosno da bi vrlo lako mogao ispasti već u doigravanju za nokaut-fazu koje bi mu to drugo mjesto donijelo.

Je li mu onda bolje skupinu EL-a završiti na trećem mjestu, pa se spustiti u najslabije europsko natjecanje, u kojem bi slijedom toga imao daleko veće šanse proći daleko?

Ne mora značiti. Ako bude treći na kraju skupine Europa lige, Dinamo ne ide izravno u nokaut-fazu Konferencijske lige. I tamo bi ga čekalo doigravanje za eliminacijsku fazu.

Treće mjesto znači pad u treću europsku klasu, ali i tamo prijete mine

U njemu su također mine. Dinamo bi kao jedan od osam trećeplasiranih iz EL-a igrao protiv nekog od osam drugoplasiranih iz KL-a.

To su trenutno LASK, Partizan, Roma, Jablonec, Maccabi Haifa, Copenhagen, Vitesse i Qarabag. Jedan od drugoplasiranih bi mogao biti i Tottenham.

Osim jakih ili iznimno neugodnih potencijalnih suparnika, Dinamu ovakvim raspletom ne bi ni išlo u prilog što bi u baražu KL-a bio nenositelj, zbog čega bi uzvrat igrao u gostima.

Konačno, Dinamo bi se ovako iz prve europske klase, jer sezonu je počeo u Ligi prvaka, samo pet mjeseci kasnije srozao u treću.

Index

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.