Nedjelja, 27 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Facebook, Instagram i WhatsApp prate svaki vaš korak na iPhoneima! Novo otkriće…

Već neko vrijeme se Facebook bori za očuvanje prava na praćenje svojih korisnika, a pogotovo se bore s Appleom koji ih pokušava u tome blokirati (točnije dati korisnicima opciju da to praćenje isključe). Novo istraživanje otkrilo je kako Facebook, Instagram i WhatsApp prate svaki vaš korak i to stalno, čak ako im i ne dajete dozvolu za to. Evo kako vas prate.

Sigurnosna istraživanja za aplikacije nisu novost te su posebno popularna u novije vrijeme kada smo se s privatnošću dobrovoljno pozdravili. Ipak, Facebook, Instagram i WhatsApp bez dozvole mogu konstantno pratiti akcelerometre u iPhoneima i to doslovno cijelo vrijeme. Stvar bi bila zanimljiva da to čine povremeno, no ove tri aplikacije (i to posebno na iPhoneima) konstantno prate svaki vaš pokret.

Kako akcelerometar prepoznaje kako se krećete, kako držite telefon te čak i uz pomoć naprednih algoritama može shvatiti i vašu lokaciju, Facebook, Instagram i WhatsApp ga na iPhoneima prate cijelo vrijeme dok su uređaji uključeni. Istraživači su otkrili da Facebookov trio apsolutno nikada ne dozvoljava akcelerometru da se isključi, a da se jedino na WhatsAppu ova opcija može isključiti (mada je i to nevjerojatno komplicirano).

Testirali su i TikTok, WeChat, iMessage, Telegram i Signal, no sve te aplikacije ne prate korisnike na takav način. Preko akcelerometra, aplikacija mogu pročitati brzinu otkucaja srca korisnika, pokrete te čak i preciznu lokaciju. Dali vi aplikacijama dozvole ili ne, na iOS-u ne postoji eksplicitna dozvola za praćenje akcelerometra u iPhoneu, a ove aplikacije to znaju i tako vas prate.

Kao primjer, istraživači su otkrili kako vibracije prilikom vožnje u javnom ili privatnom prijevozu te usporedba tih vibracija može Facebooku reći tko je još u vašoj blizini te ako ijedan od tih korisnika ima uključenu lokaciju, odmah obilježiti sve vas kao osobe na istoj lokaciji. To je navodno samo jedan od nekoliko desetaka primjera koje Facebook koristi, a pri tome si doslovno ne možete pomoći osim ako ne pobrišete aplikacije Facebook, Instagram i WhatsApp.

Bajtbox

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.