Srijeda, 9 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Oslobodite se alergija – kućne tehnike i alternativna medicina

Što je alergija?


Alergija ili alergijska reakcija nastaje kada stanice u imunološkom sustavu protumače stranu tvar ili alergen kao štetnu. Imunološki sustav pretjerano reagira na te alergene i proizvodi histamin, kemikaliju koja uzrokuje simptome alergije, kao što su upala, kihanje i kašalj. Blage alergijske reakcije obično se mogu liječiti kućnim lijekovima i lijekovima bez recepta.

Međutim, kronične alergije zahtijevaju liječenje od strane medicinskog stručnjaka. Liječnici obično liječe alergije različitim pristupima koji često uključuju lijekove i injekcije protiv alergija. Postoje, međutim, prirodni i kućni lijekovi za alergije koje biste mogli razmotriti u slučaju blažeg oblika alergije.

Kućni lijekovi i metode za alergije


Ispiranje nosa slanom otopinom: više studija pokazalo je da ispiranje nosa slanom otopinom ima blagotvorne učinke i za djecu i za odrasle s alergijskim rinitisom, koji se često naziva peludna groznica.

Filteri za zrak: razmislite o korištenju zračnog filtra u svom zatvorenom okruženju. Visoko učinkoviti filtri za čestice zraka (HEPA) jedna su vrsta filtera zraka koje treba uzeti u obzir.

Bromelain: enzim koji se nalazi u papaji i ananasu. Prirodni iscjelitelji smatraju da je bromelain učinkovit u poboljšanju disanja smanjenjem oteklina.

Med: iako nema znanstvenih dokaza koji bi to dokazali, popularna teorija sugerira jedenje lokalno proizvedenog meda. Prema teoriji, s vremenom ćete smanjiti svoju alergijsku reakciju na pelud koji pčele skupljaju u vašem području kako bi napravile svoj med.

Klima uređaji i odvlaživači zraka: uklanjanjem vlage iz zraka, klima uređaji i odvlaživači zraka mogu ograničiti rast plijesni i plijesni koji mogu negativno utjecati na alergije.

Spirulina: pouzdane studije dokazale su da prehrambena spirulina – modro-zelena alga – pokazuje antialergijske zaštitne učinke prema alergijskom rinitisu.

Kopriva: liječnici predlažu i koprivu kao prirodni antihistaminik koji pomaže u liječenju alergija.

Kvercetin: stabilizira oslobađanje histamina i pomaže u kontroli simptoma alergije. Prirodno se nalazi u brokuli, cvjetači, zelenom čaju i citrusima.

Vitamin C: većina lječnika predlaže uzimanje 2000 miligrama vitamina C dnevno za smanjenje razine histamina.

Ulje sjemenki crnog kima: ima nekoliko aktivnih kemijskih spojeva, uključujući timokinon, čiji dokazi sugeriraju da može ublažiti simptome alergijskog rinitisa.

Eterično ulje paprene metvice: liječenje uljem paprene metvice ima dovoljno protuupalnih učinaka koji su smanjili simptome bronhijalne astme i alergijskog rinitisa da bi opravdali klinička ispitivanja. Eterična ulja mogu se raspršiti u zrak, ali ih treba razrijediti u osnovnom ulju ako se primjenjuju lokalno.

Preporuka: Nemojte koristiti kućne lijekove za liječenje teških alergijskih reakcija ili anafilakse. Također, korištenje eteričnih ulja nije bez rizika. Prije svake prirodne i kućne metode, savjetujte se sa svojim liječnikom.

A što je sa alternativnim tretmanima?


Postoje brojne metode kako se boriti s alergijskom reakcijom.

Redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju alergijskih reakcija, uključujući respiratorne alergije (povezane s disanjem). Naravno, tjelovježba nudi mnoge druge zdravstvene prednosti, a uz dobar plan moguće je dostići odlične rezultate i kod kuće.

Akupunktura je iscjeliteljska praksa koja je nastala u Kini prije više od 5000 godina. Uključuje stimuliranje točaka na tijelu iglama, pritiskom ili električnim sondama. Vjeruje se da su te točke povezane putovima koji stvaraju protok energije koji utječe na cjelokupno zdravlje.

Ako niste ljubitelj igala, joga je praksa uma i tijela koja kombinira fizičke položaje, tehnike disanja i meditaciju ili opuštanje. Joga i vježbe dubokog disanja mogu poboljšati volumen pluća i pomoći u smanjenju upale u tijelu.

Klik.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.