Petak, 4 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Glavni tajnik NATO-a – Svaka upotreba kemijskog oružja iz temelja bi promijenila prirodu sukoba

Bilo kakvo rusko korištenje kemijskog oružja u napadu na Ukrajinu moglo bi dovesti do kontaminacije na teritoriju NATO-a, upozorio je glavni tajnik Jens Stoltenberg.

“Svaka upotreba kemijskog oružja iz temelja bi promijenila prirodu sukoba. Bilo bi to očito kršenje međunarodnog prava, a imalo bi široko rasprostranjene i teške posljedice”, rekao je Stoltenberg uoči izvanrednog samita čelnika NATO-a.

“Najozbiljnija sigurnosna kriza u generaciji”

“Ozbiljnost upotrebe kemijskog oružja, naravno, postaje još očitija znajući da uvijek postoji rizik od kontaminacije… Mogli bismo vidjeti širenje kemijskih agenasa i na teritorij NATO-a”, rekao je. Glavni tajnik NATO-a nije rekao kako bi savez odgovorio na takav napad.

Danas se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu okupljaju čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na izvanrednom samitu.

Stoltenberg je također opisao rat u Ukrajini kao “najozbiljniju sigurnosnu krizu u generaciji”. Saveznici moraju učiniti više, rekao je Stoltenberg, dodajući da očekuje od NATO čelnika da se slože o “ubrzanju investicija u obranu”.

“Današnji sastanak pokazat će važnost zajedničkog suočavanja Sjeverne Amerike i Europe s krizom.”

“Putin je napravio veliku pogrešku”

Stoltenberg je dodao da će čelnici NATO-a danas razgovarati i o “dugoročnom resetiranju odvraćanja i obrane”. “Prvi korak je uspostava četiri nove borbene skupine na istočnom krilu Alijanse, u Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj”, pojasnio je.

Na današnjem samitu razgovarat će se, među ostalim, i o daljnjem jačanju obrane na istočnom krilu saveza. Stoltenberg je naglasio i da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio “veliku pogrešku” invazijom na Ukrajinu čiji je otpor podcijenio.

Najavio je da će se videovezom čelnicima NATO-a obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Hina

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.