Subota, 28 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Izuzetno snažna baklja upravo je izbila s našeg Sunca

Aktivna regija sunčevih pjega na Suncu postaje žestoka: 31. ožujka u 17:27 UT, AR2975 eruptirao je u najsnažnijoj klasi blještavila za koju je naše Sunce sposobno, X-klasa koja je imala X1.3.

To je najsnažnija u nizu baklji koje emitira regija. Dok smo pripremali ovaj tekst, AR2975 je emitirao 36 baklji: jednu malu baklju B-klase, 29 srednje baklji C-klase, 9 snažnijih baklji M-klase i ovo jedno čudovište X-klase.

Svaka klasa baklji je deset puta snažnija od prethodne, s više stupnjeva unutar klase. Najsnažnija zabilježena baklja koja je ikada udarila na Zemlju bila je baklja X28 koja se dogodila u studenom 2003. godine.

Kada se solarne baklje i s njima povezana koronalna izbacivanja mase (CME) puste u općem smjeru Zemlje, može doći do problema. Masivno izbacivanje solarnih čestica lansirano je u međuplanetarni prostor; kada se te čestice sudare sa Zemljinim magnetskim poljem i atmosferom, pokreću se geomagnetske oluje.

Uglavnom, sve to će proći manje-više nezapaženo od strane nas niskih površinskih stanovnika. No baklje mogu uzrokovati neke radio i navigacijske probleme, možda neke fluktuacije električne mreže i spektakularne aurore koje osvjetljavaju polarno nebo dok se čestice, ubrzane duž linija magnetskog polja Zemlje, talože na polovima, gdje stupaju u interakciju s atmosferom.

Baklja X-klase, i kasnija snažna baklja M9, ​​koju je emitirao AR2975, doista su se dogodile na strani Sunca koja je okrenuta prema Zemlji, ali to nije jamstvo geomagnetskih oluja. Regija se trenutno udaljava od Zemlje, a sve solarne čestice koje se lansiraju u svemir mogu zadati samo mali, kratki udarac krhotina.

Svijetkulture.com

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.