Utorak, 24 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Rusija poručuje EU da se “otrijezni od američkog burbona” ​​i riješi utjecaja SAD-a

Popravljanje odnosa između Rusije i Europske unije (EU) još je uvijek moguće, ali to će se dogoditi tek kada se ova potonja “otrijezni od američkog burbona” ​​i riješi utjecaja SAD-a, rekao je u subotu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Uvijek postoje rješenja. Iz svake konfrontacije, iz bilo koje teške situacije uvijek postoje izlazi”, objasnio je Peskov.

Međutim, malo je vjerojatno da će se odnosi Rusije i EU poboljšati u bliskoj budućnosti, priznao je. Moskva očekuje da će se to dogoditi tek kada Zapadna Europa shvati da je ona, a ne SAD, odgovorna za svoju sudbinu, dodao je.

“Kada se Europljani malo otrijezne od američkog burbona i kad konačno shvate da se sami trebamo pobrinuti za sudbinu svog kontinenta, Europe, možda čak i Euroazije, onda će se to dogoditi – to nije stvar najbližoj budućnosti – ali tada će doći vrijeme za ponovnu procjenu naših odnosa”, rekao je Peskov.

Već zategnuti odnosi između Moskve i EU ušli su u silaznu spiralu nakon što je Kremlj krajem veljače pokrenuo vojnu ofenzivu velikih razmjera u Ukrajini. Bruxelles je odgovorio velikim valom novih antiruskih sankcija, usmjerenih na ruski financijski i energetski sektor, cenzuriranjem medija i prekidom putnih veza.

Moskva je okrivila neuspjeh Ukrajine u provedbi uvjeta sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačno priznanje republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Njemački i francuski posrednički protokoli osmišljeni su kako bi regulirali status tih regija unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zatražila da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti NATO savezu. Kijev inzistira da je ruska ofenziva bila potpuno ničim izazvana i demantirao je tvrdnje da je planirao ponovno zauzeti dvije republike silom.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.