Subota, 21 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ukrajina se okreće ka članstvu u EU

Ukrajina je dovršila prvi dio zahtjeva za članstvo u EU, manje od tjedan dana nakon što ju je primila od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, objavila je u ponedjeljak ministrica europskih integracija te zemlje Olga Stefanishina.

Von der Leyen je obećala ubrzati pristupanje Kijeva bloku, ali neke od njegovih 27 članica oklijevaju.

“Prvi dio upitnika za članstvo u EU poslan je Europskoj komisiji”, napisala je Stefanishina na Twitteru. “Kao što je obećao predsjednik Zelenski, Ukrajina je dokument završila za tjedan dana! Već smo počeli raditi na 2. dijelu.”

Kasnije tijekom dana, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky dao je upitnik šefu izaslanstva EU-a u Ukrajini, estonskom diplomatu Mattiju Maasikasu.

“Želim vam zahvaliti na ovom važnom sastanku. Danas je jedna od faza ulaska naše zemlje u Europsku uniju, težnja kojoj teži i za koju se bori naš narod”, rekao je Zelensky za Maasikas.

Von der Leyen je dokument predstavila Zelenskom tijekom prošlog tjedna u posjetu Kijevu. Ispunjavanje obrasca prvi je korak prema tome da država formalno postane kandidat za članstvo, a odluka o statusu kandidata sama po sebi može potrajati godinama, zahtijevajući istragu Europske komisije i jednoglasnu suglasnost svake zemlje članice EU.

Međutim, von der Leyen je uvjeravala Zelenskog da ovaj proces “neće, kao i obično, biti pitanje godina za formiranje ovakvog mišljenja, već mislim da će biti pitanje tjedana”.

Jednom kada se postane kandidat, članstvo može potrajati godinama ili čak desetljećima. Turska je, na primjer, zemlja kandidat od 1999. godine.

27 država članica EU podijeljeno je oko toga kako postupati s zahtjevom Ukrajine za članstvo. Čelnici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Slovenije pozvali su “institucije EU-a da poduzmu korake kako bi Ukrajini odmah dodijelili status zemlje kandidata za članstvo u EU i otvorili proces pregovora”.

Međutim, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je prošlog mjeseca da “pridruživanje EU nije nešto što se može učiniti u nekoliko mjeseci… ono uključuje intenzivan i dalekosežan proces transformacije”, a nizozemska ministrica vanjske trgovine Liesje Schreinemacher, rekao je parlamentu zemlje prošlog tjedna da je članstvo “dug i tehnički proces” i da oko njega “nema skretanja ili prečaca” .

Nizozemski premijer Mark Rutte također je upozorio da bi ubrzanje članstva Ukrajine dugoročni kandidati poput Turske i Crne Gore mogli smatrati nepravednim.

U ocjeni kandidature zemlje za članstvo, Europska komisija ocjenjuje sve, od njezinih gospodarskih učinaka preko pravnog sustava do propisa o zaštiti okoliša i poljoprivrednih praksi.

EU također nepovoljno gleda na zemlje s visokom razinom korupcije. S obzirom da se Ukrajina često rangira kao najkorumpiranija zemlja u Europi i jedna od najkorumpiranijih u svijetu , Vlada Zelenskog morala bi provesti značajne reforme kako bi se smatrala kandidatom za EU u normalnim okolnostima.

Nadalje, da se Ukrajina pridruži dok je još uvijek uključena u sukob, EU bi postala stranka u sporu s Rusijom, kako je navedeno u ‘klauzuli o međusobnoj obrani’ Lisabonskog ugovora.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.