Subota, 21 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Izbornog zakona BiH

Izmjene Izbornog zakona BiH koje je prošli tjedan nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje Republika Srpska ne priznaje, a koje predviđaju oštrije sankcije za zlouporabu državnih resursa, danas su stupile na snagu, potvrđeno je “nezavistima” u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

https://otpor.media/ovo-su-tehnicke-izmjene-izbornog-zakona-bih-koje-je-nametnuo-schmidt/

“S obzirom da je zakon objavljen na web stranici OHR-a 27. srpnja 2022. godine, te da je u zakonu navedeno da stupa na snagu osmog dana od dana objave na njihovoj web stranici ili u Službenom glasniku BiH i Hercegovina, što god prije nastupi, to znači da je danas “stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Stupanjem na snagu zakona Središnje izborno povjerenstvo BiH postupit će u skladu sa svojim ovlastima, a to je njegova zakonska obaveza”, kazala je za “Nezavisne” Maksida Pirić, glasnogovornica ove agencije.

Irena Hadžiabdić, članica SIP-a BiH, izjavila je Srni da od danas počinju primjenjivati ​​nove prekršajne kazne u višestruko višim iznosima. Navela je da će, prema ocjeni CIK-a, nametnute izmjene pomoći da izbori budu pošteniji i manje kontaminirani jer su sankcije strože.

“Dobili smo mehanizam zaštite integriteta izbora i to, po našem mišljenju, daje veće povjerenje birača u izbore, pa se nadamo da će utjecati na veću izlaznost birača”, kazala je Hadžiabdić.

Prema njezinim riječima, Izborni zakon sada ima mehanizme koji mogu zaustaviti manipulacije i osigurati poštene izbore.

“Značajno su pooštrene sankcije, pa se nadamo da će to doprinijeti odvraćanju od kršenja izbornih pravila, suzbijanju kršenja i represivnog djelovanja, te obuzdavanju svega nedopuštenog”, kazala je Hadžiabdić.

Kazala je da je Schmidt intervenirao u nekoliko poglavlja – četiri intervencije u prvom poglavlju, gdje su definicije koje su najznačajnije za CIK, a tiču ​​se govora mržnje.

“Dobili smo i definiciju zlouporabe javnih resursa, koja do sada nije postojala”, kazala je Hadžiabdić.

Prema njezinim riječima, intervenirano je i na poglavlju dva, koje pomaže učinkovitosti i sprječava blokade u imenovanju izborne administracije.

Hadžiabdić je istaknuo da je najveći broj intervencija urađen u poglavlju sedam i poglavlju 19-A.

“Glava sedam odnosi se na izbornu kampanju i zapravo se ovim izmjenama veći dio ovlaštenja veže za izbornu kampanju koja počinje 2. rujna”, kazala je Hadžiabdić.

U vezi s poglavljem koje se odnosi na predizbornu kampanju, Hadžiabdić je kazala da postoji vrlo razrađena zlouporaba javnih sredstava.

“Svaka vijest je izazov za onoga tko je implementira, a to će u ovom trenutku biti CIK koji sada ima ovlasti da provodi detaljne istrage, i provodi brojne dokaze”, dodala je Hadžiabdić.

Prema njezinim riječima, glava 19-9 je novina 19-A i ta glava sadrži kaznene odredbe i za izbornu administraciju i za političke subjekte.

“Novost je da u slučaju ozljeda članova izbornog povjerenstva, politički subjekt u čije ime je član izbornog povjerenstva imenovan može biti kažnjen novčanom kaznom do 10.000 KM, a što se tiče sankcija za političke subjekte, oni ranije iznosile maksimalno 10.000 KM, a sada su 30.000 KM, pa se isto odnosi ne samo na nenamjensko trošenje sredstava, već i na druge prekršaje koje politička stranka može učiniti u kampanji”, pojasnila je Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, sada su precizirani prekršaji iz poglavlja šest-sedam, koji su bili opći u smislu izricanja novčanih kazni, a sada se odnose i na dozvolu CIK-a za brisanje imena kandidata i poništenje ovjere političkog subjekta.

Nekada su bile općeg karaktera, a sada CIK ima široke ovlasti u pogledu izricanja sankcija za sva djela navedena u članu 19-9”, navela je Hadžiabdić.

Dodala je da će se prekršajni postupci koje je SIP pokrenuo prije stupanja na snagu izmjena Izbornog zakona dovršiti po odredbama zakona koji je bio na snazi ​​u vrijeme počinjenja prekršaja, odnosno na temelju zakona te do danas važeće prekršajne kazne i kaznene odredbe.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.