Nedjelja, 20 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ova namirnica skraćuje život za 36 minuta svaki puta kada ju konzumirate

Dok liječnici upozoravaju na važnost prehrane u prevenciji bolesti, mnogi se ne odriču određenih jela, unatoč jasnim dokazima iz brojnih studija koje pokazuju da izmjena prehrambenih navika može značajno poboljšati zdravlje.

Veliko istraživanje o štetnosti namirnica otkrilo je da jedan proizvod, koji spada u mesne prerađevine, znatno skraćuje životni vijek. Riječ je o popularnim hrenovkama, koje su posebno omiljene među najmlađima.

Prema otkrićima znanstvenika, svaka pojedena hrenovka skraćuje životni vijek osobe za više od pola sata. Novi indeks, koji procjenjuje nutritivni utjecaj gotovo 6.000 namirnica, otkrio je da svaka hrenovka koju konzumirate može smanjiti vaš životni vijek za točno 36 minuta.

Hrenovke skraćuju, a maslac od kikirikija produljuje život

Stručnjaci sa Sveučilišta u Michiganu objasnili su da ovaj indeks uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa određene namirnice, uključujući način proizvodnje, prerade, konzumacije i skladištenja, kao i njezinu nutritivnu vrijednost.

Analizirajući faktore rizika kao što su natrij i transmasne kiseline u hrenovkama, te uspoređujući ih s prednostima poput polinezasićenih masti i vlakana, dolazimo do zaključka da svaka pojedena hrenovka oduzima 36 minuta života.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da konzumacija kikiriki maslaca može produžiti životni vijek za 33 minute, dok je losos dobio pozitivnu ocjenu zbog svoje hranjive vrijednosti koja može produljiti život za 16 minuta.

Kao što brojne studije navode, prerađeno meso često sadrži nepoznate i teško prepoznatljive sastojke, uključujući kemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, vodeći uzroci smrti diljem svijeta su tri stanja koja se mogu prevenirati: bolesti srca, demencija i rak.

Klik.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.