Četvrtak, 17 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Astronomi otkrili bizaran objekt u svemiru

Čudno, supervruće nebesko tijelo obara rekorde i dovodi u pitanje astronomsko razumijevanje granice između zvijezda i planeta. Objekt, nazvan WD0032-317B, smeđi je patuljak, vrsta svijetle, plinovite “protozvijezde”. Smeđi patuljci obično imaju sličan sastav atmosfere kao Jupiter, ali su 13 do 80 puta veći. Pri toj masi ti objekti počinju stapati izotope vodika u svojim jezgrama. Međutim, nisu dovoljno masivni da potaknu onu vrstu potpune samoodržive zvjezdane fuzije koja napaja zvijezde poput našeg Sunca, zamislite tinjajući ugljen u usporedbi s upaljenom peći na drva.

Smeđi patuljci obično gore na oko 2200 stupnjeva Celzijeva. To je prilično hladno u usporedbi s većinom zvijezda, čije površinske temperature dosežu oko 3700 C. Ali WD0032-317B, koji je udaljen 1400 svjetlosnih godina od Zemlje, nije kao većina smeđih patuljaka.

U radu objavljenom u bazi podataka za pretisak arXiv i prihvaćenom od strane časopisa Nature Astronomy, istraživači su izmjerili površinsku temperaturu objekta i otkrili da je bila nevjerojatnih 7.700 C. To je dovoljno vruće da se molekule u njegovoj atmosferi raspadnu na svoje sastavne atome. Također je nekoliko tisuća stupnjeva toplije od površine našeg sunca.

Kako je to moguće?

Ovo bi trebalo biti nemoguće za smeđeg patuljka. Ali istraživači su otkrili da je objekt dobio pomoć od zvijezde oko koje orbitira. WD0032-317B izuzetno je blizu svog sunca, ultravruće zvijezde bijelog patuljka toliko blizu da joj godina traje samo 2,3 sata. Ta blizina znači da je WD0032-317B plimno zaključan, s jednom stranom zauvijek okrenutom prema svojoj zvijezdi, dok je druga okrenuta u stranu.

Zbog toga je smeđi patuljak pregrijan samo s jedne strane; iako njegova “dnevna strana” temperatura doseže 7.700 C njegova “noćna strana” je relativno ugodna 1.000 do 2.700 C. To je najekstremnija temperaturna razlika koju su astronomi izmjerili na podzvjezdanom objektu, tvrde istraživači.

Ali ti uvjeti neće trajati dugo. Dok se njegove molekule nastavljaju raspadati, smeđi patuljak isparava. Istraživanje objekata poput WD0032-317B moglo bi pomoći znanstvenicima da razumiju kako vruće zvijezde polako gutaju svoje pratioce. Također može pridonijeti sve većem broju znanja o uvjetima koje zvijezde trebaju zapaliti.

Klik.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.