Srijeda, 16 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Rusija neće obavijestiti Ameriku o broju nuklearnih bojevih glava koje stacionira u Bjelorusiji

Rusija neće obavijestiti Sjedinjene Države o broju nuklearnih bojevih glava koje stacionira u Bjelorusiji ni o testiranjima svoga nuklearnog torpeda Posejdon, rekao je danas zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, a prenosi Interfax. Moskva i Minsk kažu da je Bjelorusija već počela dobivati rusko taktičko ili nuklearno oružje kratkog dometa. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je javno obećao da će ga stacionirati u toj zemlji.

Istodobno i dalje rastu napetosti sa Zapadom zbog ruske invazije na Ukrajinu. “Duboko sumnjam da će ova tema postati predmet bilo kakve javne rasprave ili ćemo mi bilo što o tomu otkriti”, rekao je Rjabkov novinarima u Sočiju. “Sjedinjene Države već desetljećima drže svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju brojnih europskih zemalja, nikad ne navodeći točne brojke.”

Rusija ne planira obavijestiti Sjedinjene Države o testiranjima sustava

Oružje kratkog dometa ne potpada pod uvjete sporazuma New START, posljednjega preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja, koji ograničava strateške nuklearne arsenale. Putin je suspendirao sudjelovanje Rusije u njemu, premda su se obje strane obvezale da će nastaviti poštovati ograničenja sadržana u sporazumu.

Ne postoji ni ugovor ili mehanizam provjere koji bi pokrivao autonomna torpeda s nuklearnim pogonom, poput Posejdona. Stoga je Rjabkov jasno kazao da Rusija ne planira obavijestiti Sjedinjene Države o testiranjima sustava.

Nuklearna podmornica Posejdon

I američki i ruski dužnosnici Posejdon opisuju kao novu kategoriju zastrašujućeg oružja za odmazdu, nešto poput križanca torpeda i podvodnoga drona koji je u stanju pokrenuti val radioaktivnih tsunamija te izbrisati s lica Zemlje cijele gradove i obalna područja, koja bi desetljećima ostala nenaseljiva.

Navodno se najmanje tri podmornice za transport gigantskih torpeda već testiraju u području Arktika, gdje Putin osnažuje vojnu prisutnost. Novinska agencija TASS u siječnju je pozivajući se na neidentificirani izvor iz sektora obrane izvijestila da je Rusija već proizvela prvih nekoliko Posejdona koje bi trebala rasporediti na podmornicu na nuklearni pogon Belgorod.

U travnju je ista agencija objavila da Rusija planira osnovati odjel za podmornice posebne namjene koji bi do kraja 2024. ili prve polovine 2025. nosio torpeda Posejdon u sklopu Pacifičke flote.

Hina

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.