Petak, 11 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Nikog nije briga od državne vlasti što će BiH uskoro ostati bez profesionalnih vozača!

Prijevoznici upozoravaju kako će se Bosna i Hercegovina, ako se ovako nastavi, ubrzo suočiti s tim da neće imati tko prevoziti niti robu niti putnike.

Nikola Grbić iz Udruženja za unutarnji i međunarodni transport RS-a kazao je za Faktor kako očekuju da će od 1.kolovoza još više vozača odlaziti iz zemlje. Kako ističe, glavni razlog je plaća koja je u zemljama EU-a znatno veća.

-U Bosni i Hercegovini vozač koji provede 25 ili čak do 30 dana za volanom, ne može zaraditi više od 1.500 do 2.000 maraka. U Njemačkoj je plaća profesionalnog vozača od 4.500 do 5.000 eura, ovisno od kompanije za koju radi. Plaće su troduplo veće nego kod nas – ističe Grbić.

Da bi i naši vozači imali približnu plaću kao oni u zemljama EU-a, kaže Grbić, državne institucije morale bi nešto poduzeti, “poput smanjenja parafiskalnih nameta i drugih opterećenja”.

-Poslodavci bi mogli dati veću plaću, međutim, država se ne želi odreći ničega. Iako nam odlaze vozači, nemamo prostora za povećanje. Sretni samo ako poslujemo sa nulom i ako možemo platiti sve obaveze prema državi, vozaču. Nikad teža vremena nisu bila za poslovanje – ističe Grbić.

Dodaje da država nije pokazala nikakav interes da zaustavi odliv ove radne snage.

-Dovoljna je samo činjenica koliko se puta pokušalo izglasati ukidanje akciza na gorivo i nije uspjelo. Neće ni da čuju – kaže Grbić.

Safudin Čengić iz Udruženja za transport u Privrednoj komori Federacije BiH kazao je za Faktor da bi još veći odlazak profesionalnih vozača iz BiH mogao dovesti do još težih posljedica jer je riječ o kadru koji je svuda tražen.

-Rješenje je “izbijanje” glavnog aduta za odlazak – povećanje plaća. Samo tako možemo zaustaviti odliv. Ali za takvo nešto neophodna su sistemska rješenja i smanjenje opterećenja cijene rada – poručio je Čengić.

Nestašica vozača neminovno slijedi, a hoće li država i njene nadležne institucije išta poduzeti da spriječi egzodus, ostaje da se vidi.

Faktort.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.