Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Putinu otvorena mogućnost testiranja nuklearnog oružja, opozivana ruska implementacija nuklearnog sporazuma

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se opoziva ruska implementacija ključnog nuklearnog sporazuma, otvarajući mogućnost da Kremlj izvede nova testiranja nuklearnog oružja.

Putin je ranije rekao da je opoziv ruske implementacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba iz 1996. godine, potez koji ima za cilj da osigurati ravnotežu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su potpisale, ali nikada nisu ratificirale sporazum.

Opoziv su jednoglasno odobrili donji i gornji dom ruskog parlamenta prošlog mjeseca, prije nego što je poslat Putinu na konačno odobrenje. On ga je potpisao danas, prenose ruski mediji.

Ruski službenici su rekli da napuštanje sporazuma ne znači da će Kremlj nastaviti nuklearna testiranja i da će razmotriti to samo ako SAD odluče da učine isto, ali odluka Moskve izazvala je zabrinutost među analitičarima.

Moderna Rusija nije izvršila nuklearne probe, posljednje su se dogodile u vrijeme Sovjetskog Saveza – 24. listopada 1990. godine. Sjedinjene Države izvele su svoje posljednje nuklearne probe 23. rujna 1992. godine.

“Mi, naravno, nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako Sjedinjene Države sprovedu test, onda ćemo ga i mi sprovesti”, rekao je Putin još u veljači u svom obraćanju Saveznoj skupštini.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.