Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Izrael poslao ratne brodove u Crveno more

Izrael je jučer rasporedio ratne brodove u Crveno more nakon što su jemenski Huti objavili rat i lansirali balističku raketu na izraelski grad. Fotografije koje je objavila izraelska vojska pokazuju korvete klase Sa’ar kako patroliraju u blizini luke Eilat u Crvenom moru, koje Izrael vidi kao novi front dok rat u Gazi izaziva odmazdu snaga u regiji koje podržava Iran, piše The Telegraph.

U utorak su Huti rekli da su od početka rata između Hamasa i Izraela 7. listopada pokrenuli tri napada bespilotnim letjelicama i raketama na Izrael. Obećali su da će biti još takvih napada “kako bi pomogli Palestincima u pobjedi”.

Izraelska vojska prvi je put upotrijebila svoj obrambeni sustav Arrow za presretanje “prijetnje iz zraka” iznad Crvenog mora, za koju se vjeruje da je bila balistička raketa. Tzachi Hanegbi, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je u utorak da se napadi Hutija neće tolerirati, ali je odbio pojasniti kako bi Izrael mogao odgovoriti.

Huti su dio iranskog regionalnog saveza koji je neprijateljski raspoložen prema Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama, a uključuje libanonski Hezbolah i iračke milicije koje podržava Iran. Huti kontroliraju dijelove Jemena, uključujući glavni grad Sanu, udaljen više od 1700 kilometara od Izraela.

Projektili i bespilotne letjelice ispaljene na Izrael iz područja Crvenog mora od 7. listopada do sada su ili oborene ili nisu uspjele dosegnuti Izrael. Izrael je rekao da Hutiji stoje iza napada dronom 27. listopada koji je izazvao eksplozije u dva egipatska grada na Crvenom moru, rekavši da su dronovi bili usmjereni za napad na Izrael.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.