Srijeda, 23 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Grijanje u jednoj situaciji može biti opasno: Evo kada ga ne smijete paliti

Sezona grijanja je već započela iako još uvijek čekamo pravu zimu.

Važno je održavati optimalnu temperaturu u prostoriji u kojoj boravimo, a stručnjaci preporučuju oko 18 Celzijevih stupnjeva, posebno kada je riječ o prostorijama s većim brojem ljudi.

Postavlja se pitanje treba li temperatura unutar prostorije porasti tijekom noći kada je vani hladnije. Odgovor je ne. Centralno grijanje se obično gasi noću, a to ima svoj razlog. Povišena temperatura u prostoriji ne samo da može otežati san, već može imati i negativan utjecaj na zdravlje. Kako?

Tijekom večeri, tjelesna temperatura prirodno pada, signalizirajući da je vrijeme za spavanje. No, ako je prostorija previše topla, tijelo se teže opušta i priprema za san. To može utjecati na kvalitetu sna i općenito na dobrobit. Ovo je posebno važno u sezoni prehlada i gripe, gdje je važno zaštititi dišne puteve.

Istraživanje Medicinskog sveučilišta u Varšavi ukazuje na to da određene metode grijanja u zatvorenim prostorima mogu predstavljati rizik za alergijski rinitis i astmu. Centralno grijanje, primjerice, može isušiti nos i grlo, smanjujući prirodnu zaštitu sluznice i uzrokujući poteškoće u disanju.

Osim toga, vaša koža također može osjetiti posljedice. Centralno grijanje često dovodi do isušivanja kože, što može negativno utjecati na ljude s kožnim oboljenjima poput ekcema. Zato je preporučljivo isključiti grijanje tijekom noći kako bi se ublažili ti negativni učinci, osobito ako imate osjetljivu kožu ili kožna oboljenja.

Klik.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.