Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Stručnjaci upozoravaju, uzimanje ovih dodataka hrani je besmisleno: Neki čak i štete zdravlju

Kada je riječ o dijetetskim suplementima, ponuđene opcije su obilne, ali postavlja se pitanje jesu li nam zaista potrebni.

U nekim situacijama, odgovor je potvrdan. Mnogi pojedinci susreću nedostatak barem jednog vitamina, a suplementacija može pomoći u osiguravanju nužnih hranjivih tvari za njihovo tijelo. No, rasprave među stručnjacima traju o tome trebaju li i oni koji nemaju nedostatak vitamina koristiti suplemente. Odluka o uzimanju vitamina bez nedostatka može biti izazovna, ali je od suštinskog značaja za sigurnost i dobrobit. Liječnici upozoravaju na važnost informiranog odlučivanja o uzimanju vitamina.

Dr. Tommy Mitchel ističe kako razumijevanje uloge vitamina u liječenju pacijenata zahtijeva razmatranje. Dok neki vitamini mogu imati značajnu ulogu na temelju dostupnih informacija, potrebno je dodatno istraživanje kako bi se potpuno razumjele prednosti i interakcije s drugim lijekovima ili tretmanima.

Kada je u pitanju odabir vitamina i dodataka prehrani, ključno je istraživati i odabrati proizvode s kvalitetnim sastojcima. Pored specifičnih doza navedenih na etiketama, preporučuje se tražiti dodatne komponente poput probiotika, koji mogu optimizirati zdravlje i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari.

Dr. Mitchel dalje naglašava da neki vitamini, poput vitamina E, iako su se dugo smatrali korisnima, možda nisu nužni. Istraživanja ukazuju na mali ili nikakav utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava i kognitivne sposobnosti, dok postoje mogući rizici kod određenih bolesti ili uzimanja određenih lijekova.

Vitamin K2 također dolazi pod povećalom, a dr. Mitchel upozorava da oralno uzimanje ovog vitamina može imati štetne učinke na zdravlje. Prirodni izvori vitamina K, poput lisnatog zelenog povrća, blitve, brokule i mliječnih proizvoda, mogu pružiti bolje rezultate uključivanjem u uravnoteženu prehranu.

Nadalje, dok je vitamin A bitan za dobro zdravlje, uzimanje suplemenata možda nije optimalno rješenje. Pretjerana konzumacija vitamina A može uzrokovati ozbiljne nuspojave poput oštećenja jetre, suhe kože i krhkih kostiju. U zaključku, suradnja s liječnikom i vođenje prema njegovim preporukama ključni su koraci pri odabiru i uzimanju vitamina.

Klik.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.