Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

VIDEO: Otvorena Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar

Uz prisutnost velikog broja domaćih i stranih uzvanica svećano je u četvrtak u Mostaru otvorena Klinika za dječje bolesti Sveučilišne bolnice.

Mostarsko-duvanjski biskup Palic blagoslovio je, a vrpcu su prerezali čelni čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović i ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš.

”Pedijatrija je tada imala jednog ‘ludog’ Kvesića, zvao se dr. Žurovec bio je vizionar, stručnjak i u to vrijeme Pedijatriju doveo do zavidne razine. Njemu i svima njima danas poklanjamo ovu novu dječju bolnicu”, kazao je na svećanosti ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.

Istaknuo je kako će ova nova visokog standarda Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar djeci dati najbolje uvjete i zdravstvenu skrb.

Otvorenje nove zgrade suvremene Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, očekivano, je privuklo brojna poznata lica. Uz predsjednicu Vijeća ministara Borjanom Krišto, otvorenju prisustvuju i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara te predsjednik Mladeži HDZ BiH Mate Lončar.

Ravnatelj bolnice Ante Kvesić ugostio je predstavnika Saudijske Arabije koji je na svečanost otvorenja stigao u najsvečanijoj narodnoj nošnji Saudijske Arabije.

Uzvanicima se pridružio i ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš.

Klinika za dječje bolesti u Mostaru, prema riječima ravnatelja Kvesića, danas je jedna od najsuvremenije opremljenih klinika u ovom dijelu Europe.

Zgrada Pedijatrije iz 1964. godine s oko 2.000 kvadrata bila je ne uvjetna te ju je bilo nemoguće rekonstruirati. Stoga se odlučilo na izgradnju nove zgrade koja je trebala riješiti pitanje smještaja i uvjeta liječenja djece u Hercegovini za idućih 50 godina.

I dok su se još 2013. godine najavljivali prvi radovi, menadžment bolnice imao je pripremljenu svu dokumentaciju, a Skupština HNŽ-a je bila odobrila zaduženje za ovaj projekt, sve je bilo stalo u Saudijskom fondu koji je trebao kreditirati cijelu ovu priču. On je realiziran tek 2018. godine, a prvi radovi na objektu za najmlađe pacijente Hercegovine započeli su tek 2020. godine.

Početkom 2022. godine Vlada Hercegovačko neretvanske županije u cijelosti je preuzela kredit Saudijskoga fonda za razvitak u iznosu od 32 milijuna KM za projekt izgradnje i obnove bolnica u županiji, uključujući i kredit za izgradnju ove klinike u iznosu od 19,2 milijuna KM.

Ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić tada je kazao kako bi u roku godinu i pol od početka radova djeca trebala imati mnogo bolje uvjete liječenja nego je do to bio slučaj. No odužio se i završetak radova – pandemija i poskupljenje građevinskih radova i materijala pomjerili su sve rokove.

”Tržište nam je napravilo to je da je cijena sa 17 milijuna otišla na 25 milijuna maraka”, pravdao se ravnatelj SKB-a. Ali bilo je potrebno još sredstava za opremu što su osigurale federalna i županijska vlada, što znači bilo je potrebno više od 32 milijuna maraka da se Klinika danas stavi u funkciju.

Izgradnju zgrade Klinike za dječje bolesti SKB Mostar na Bijelom brijegu u Mostaru izvodio je Konzorcij tvrtki ‘A3 d.o.o.’ Široki Brijeg i TT-kabeli d.o.o. Široki Brijeg. Glavni projekt uradio je projektni biro ‘Urbis 86’ d.o.o. Široki Brijeg, a reviziju dokumentacije obavio je biro ‘Čovjek i prostor’ d.o.o. Mostar. Nadzor nad izvođenjem radova i izgradnjom zgrade Klinike radio je projektni biro ‘Marben’ d.o.o. Čitluk.

Bljesak.info

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.