Ponedjeljak, 23 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Netanyahu odbacio Hamasove uvjete za prekid vatre

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je rekao da je totalna pobjeda u Gazi nadohvat ruke te je odbio najnoviju ponudu Hamasa o prekidu vatre kojim bi se osigurao povratak taoca koji se i dalje nalaze u opkoljenoj enklavi.

Ovakav odgovor izraelskog premijera dolazi nakon što je Hamas iznio niz zahtjeva kao odgovor na prijedlog o prekidu vatre koji podržava Izrael.

Rekao je da pregovori sa skupinom ne vode nikamo i opisao njihove uvjete kao bizarne. Ipak, razgovori pregovarača se nastavljaju.

-Nema drugog rješenja osim potpune i konačne pobjede, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

-Ako Hamas preživi u Gazi, sljedeći masakr samo je pitanje vremena, ustvrdio je.

Novinska agencija Reuters citirala je visokog dužnosnika Hamasa koji je rekao da Netanyahuove izjave o prijedlogu prekida vatre pokazuju da on namjerava nastaviti sukob u regiji.

-Hamas je spreman suočiti se sa svim opcijama, rekao je dužnosnik.

Američki državni tajnik Antony Blinken je o ponudi raspravljao s Netanyahuom stigavši u Izrael nakon razgovora s vođama Katara i Egipta, koji su nastupili kao medijatori. Blinken se kasnije sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u gradu Ramali na Zapadnoj obali.

Izrael je ranije rekao da neće povući svoje vojnike iz Gaze ni okončati rat sve dok Hamas ne bude uništen.

Međutim, izvori su kazali da je Hamas promijenio svoj dugotrajni zahtjev za okončanjem rata te sada predlaže da se to pitanje riješi pregovorima u budućnosti umjesto da bude uvjet za sporazum o prekidu vatre.

Izvor upućen u pregovore je rekao da Hamas u svojoj novoj ponudi nije tražio jamstvo za trajno primirje, ali je tražio da se dogovori svršetak rata prije puštanja svih talaca na slobodu.

Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasaova protuponuda predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

U prijedlogu te sunitske islamističke skupine uključena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. listopada za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaza koja bi trebala odmah početi, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima između Izraela i Hamasa u do sada najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostave produljenog primirja. Pojedinosti Hamasove protuponude nisu ranije objavljene.

Prema Hamasovom protuprijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tijekom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima.

Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih taoca razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata.

Militantna skupina koja vlada Gazom u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanje 1500 zatvorenika od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

Izrael je pokrenuo vojnu ofenzivu na Gazu nakon pokolja Hamasa nad izraelskim civilima 7. listopada, njih oko 1200, i otmice 253 ljudi, žena, djece, beba, muškaraca i starijih osoba.

Prema Hamasu, u izraelskoj ofenzivi je poginulo 27. 585 ljudi. Hamas ne navodi koji se broj odnosi na njihove borce i pripadnike ostalih islamističkih frakcija, a koji na civile.

Hamas je od kraja prošlog mjeseca razmatrao nacrt sporazuma o primirju u Gazi koji su sastavili šefovi obavještajnih službi SAD-a, Egipta, Katara i Izraela. Odgovorio je sinoć, protuprijedlogom.

-Dobili smo odgovor Hamasa. Uključuje neke komentare. Ne možemo govoriti o detaljima, ali potiče optimizam, rekao je Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, katarski premijer.

Mediji izvješćuju da Hamas predlaže prekid vatre u tri faze, svaka bi trajala 45 dana.

Razmijenili bi taoce koje su zarobili 7. listopada za tisuću petsto palestinskih zatvorenika. Traže više pomoći i obnovu pojasa Gaze, povratak raseljenih Palestinaca, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjenu tijela i posmrtnih ostataka.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.