Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Ukrajinski grad Avdiivka pred padom, a važan je za kontrolu Donecka i Luhanska koji čine industrijsku regiju Donbas

Ruske snage bespilotnim su letjelicama i projektilima nastavile razarati ukrajinske gradove. K1 Gađane su i stambene zgrade u Kijevu, Lavovu, Dnjipru i drugim gradovima. Više je ozlijeđenih. Istodobno, Rusi pojačavaju pritisak na Avdiivku, grad u Doneckoj oblasti koji je već potpuno razoren i okružen s 50 tisuća ruskih vojnika. Istodobno, Moskva je priopćila da je u ukrajinskom raketnom napadu na Bjelgorod na jugu Rusije, poginulo šestero ljudi…

U “pakao” Avdiivke hitno su stigli dodatni vojnici. Elitna Treća jurišna brigada ukrajinske vojske, sastavljena od jurišnog pješaštva, pojačanje je za ukopane, ali potpuno iscrpljene postrojbe koje već mjesecima brane grad na istoku, oko kojeg Moskva jača svoj stisak. Ruskih 50.000 vojnika, kojima pristižu tenkovi i oklopnjaci, od listopada pokušava napredovati, okružili su Avdiivku s tri strane, ostavljajući vrlo ograničene rute za opskrbu branitelja.

Obje strane vide Avdiivku kao ključnu za rusko stjecanje potpune kontrole nad pokrajinama Donjeck i Luhansk, kao ulaz u grad Donjeck, čija je stambena područja Ukrajina povremeno napadala baš iz Avdiivke.

Ruski vojni izvori tvrde kako je Ukrajina ispalila rakete iz višecjevnog sustava RM-70 Vampire, na ruski Belgorod, u kojem je pogođen trgovački centar. Najmanje je šestero poginulih, 18 ranjenih, među njima je petero djece. Područje udaljeno 40 kilometara od granice s Ukrajinom, redoviti jecilj napad.

Kijev priznaje kako kako povlači snage s nekih ratišta. Ruska invazija približava se kraju svoje druge godine, a raspoloženje među ukrajinskim braniteljima sve je mračnije. Iscrpljenost, frustracija zbog nedostatka oružja i spoznaja da neće biti brze vojne pobjede – sve utječe na duh.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je kako neuspjeh SAD-a u odobravanju nastavka vojne pomoći Ukrajini – već ima velik utjecaj na stanje na bojnom polju, iako očekuje da će Kongres na kraju odobriti paket pomoći od 95 milijardi dolara, koji Republikanci u donjem, Zastupničkom domu blokiraju.

Ukrajina je priopćila da povlači snage iz nekih dijelova istočnog grada Avdiivke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u bitki protiv ruskih vojnika pridružili su im se borci jedne od najboljih ukrajinskih brigada.

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdiivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama opskrbe.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Doneck i Luhansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti da osvoji još jedan mandat na izborima u ožujku.

-U Avdiivki su na nekim područjima u tijeku manevri za povlačenje naših jedinica na povoljnije položaje, a na drugima su (manevri) za tjeranje (Rusa) s položaja, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Likovij na televiziji.

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih postrojbi, Treća jurišna brigada, objavila je da je hitno premještena u Avdiivku kako bi osnažila postojeće kijevske snage.

Brigada, koja se sastoji od jurišnog pješaštva, priopćila je da je stanje u Avdiivki “kao u paklu, prijeteće i nestabilno”, ali da je napala ruske snage u nekim dijelovima grada i nanijela im teške gubitke.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti ova priopćenja.

Zamjenik zapovjednika postrojbe Maksim Zorin rekao je da su borbe bile puno žešće od bitke za Bahmut, kao i da su ukrajinske snage bile nadjačane i ljudstvom i oružjem u Avdiivki.

Likovij je rekao da je Rusija rasporedila oko 50.000 vojnika kod Avdiivke.

-Pridružuju im se tenkovi i druga oklopna vozila, rekao je.

Avdiivka, u kojoj je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donecka pod ruskom kontrolom.

Postoji opasnost da ukrajinski grad Avdiivka padne u ruke ruskih snaga, rekao je u četvrtak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, navodeći manjak topničkog streljiva na strani ukrajinske vojske.

-Nažalost, po informacijama koje je prenijela Ukrajina, stanje je kritično s neprestanim ruskim pritiskom na ukrajinske snage iz dana u dan. Postoji opasnost da Avdiivka padne pod rusku kontrolu, rekao je.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.