Srijeda, 17 srpnja, 2024

Top 4 ovog tjedna

spot_img

Pronađen zanimljiv solarni sustav

Oko 100 svjetlosnih godina od Zemlje nalazi se matematički najsavršeniji planetarni sustav koji smo do sada pronašli. U njemu, oko narančastog patuljka HD 110067 usklađeno kruži šest egzoplaneta. Mada je uobičajeno da u svemiru nailazimo na druge solarne sustave (Sunčev je samo zrno pijeska među milijunima sličnih), izuzetno rijetko nailazimo na tako savršen lanac orbitalnih rezonancija.

Orbitalna rezonancija opisuje tijela u orbiti s pravilnim i periodičnim gravitacijskim utjecajem jedno na drugo, a savršena rezonancija znači da je ovaj sustav relativno stabilan otkako je formiran prije otprilike milijardu godina.

Takva konstantna stabilnost, smatra astrofizičarka Carmen Choza s Instituta SETI, predstavlja dobre uvjete za pojavu, razvoj i napredak životnih formi. Choza i njeni kolege su stoga proveli temeljitu potragu za “tehnopotpisima”, odnosno radio signalima koji bi mogli ukazivati na prošlu ili sadašnju uporabu tehnologije.

Mada za sada nisu pronašli takve tragove naprednog vanzemaljskog života, smatraju kako je ovaj sustav toliko intrigantan da bi ga se isplativo ponovno pregledati u budućnosti, ako je moguće s boljom i preciznijom aparaturom.

Pronalaženje vanzemaljskih tehnopotpisa u Mliječnoj stazi nije lak zadatak. Naša galaksija je jako velika, a mi ni ne znamo što točno tražimo. Ako uzmemo Zemlju kao primjer (za sada jedini poznati svijet na kojem se razvila inteligentna civilizacija), naši radio signali su se širili samo do udaljenosti od oko 100 svjetlosnih godina. Dalje ne.

Dodatno, slabili su s udaljenošću, što znači da su na nekih 80 do 90 svjetlosnih godina od nas bili jedva primjetljivi. S druge strane, naš primjer nam može poslužiti kao svojevrstan uzorak tehnološkog napretka pomoću kojeg možemo razaznati kakav raspon valnih duljina i uzorak signala treba tražiti.

Stručnjaci sa SETI-ja rade upravo to, u obližnjim sustavima tragaju za signalima koji bi se mogli podudarati s onima tehnološki razvijene vanzemaljske civilizacije. HD 110067 im je posebno zanimljiv. Osim što se radi o nevjerojatno stabilnom sustavu, svih šest planeta je manje od Neptuna, a neki od njih bi mogli na površini imati tekuću vodu – jedan od važnih preduvjeta za razvoj života kakav poznajemo.

Tijekom potrage za vanzemaljskom tehnologijom u sustavu HD 110067, Choza i njezini kolege kombinirali su arhivske podatke s radio teleskopa Green Bank. Nakon što su eliminirali sve signale koji bi mogli potjecati sa Zemlje, nisu pronašli nikakve tragove. No, tu priča nije gotova. Možda u budućnosti ipak nešto otkrijemo uz pomoć preciznijih uređaja.

Dodatno, možda su “mali zeleni” koristili drugu vrstu tehnologije. Kada su vanzemaljci u pitanju, ni ne znamo što nam sve nije poznato. “Ovaj neobičan sustav je i dalje zanimljiva meta pri potrazi za tehnopotpisima”, smatra Choza.

Istraživanje naziva A Radio Technosignature Search of Six Resonant Sub-Neptunes Orbiting HD 110067 objavljeno je u časopisu Research Notes of the AAS.

Index.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.