Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Arheolozi od straha ne žele otvoriti jednu od najjezivijih grobnica na svijetu: ‘Unutra su rijeke žive i zamke’

Strah od otvaranja grobnice Qin Shi Huanga, prvog cara Kine koji je bio pokopan prije 2.200 godina, i dalje zaokuplja arheologe.

Grobnica Qina Shi Huanga, koji je vladao od 221. pr. Kr. do 210. pr. Kr., čuva se vojskom terakota vojnika i konja. Otkriće je pronađeno od strane poljoprivrednika još 1974. godine u provinciji Shaanxi u Kini, a grobnicu se boje otvoriti i dan danas.

Iako su arheolozi istraživali područje, nikada nisu otvorili samu grobnicu – i s dobrim razlogom. Prema IFL Scienceu, arheolozi ne samo da vjeruju da bi otvaranje moglo uzrokovati oštećenja, već postoje glasine o smrtonosnim zamkama koje bi mogle ubiti znatiželjne uljeze.

Zapisi kineskog povjesničara Sime Qiana, napisani 100 godina nakon Qin Shi Huangove smrti, tvrde: “Sagrađene su palače i vidikovci za stotinu službenika, a grobnica je bila ispunjena rijetkim artefaktima i čudesnim blagom.”

“Naređeno je obrtnicima da izrade samostrele i strijele postavljene tako da pucaju na svakoga tko uđe u grobnicu. Živa je korištena za simulaciju drevnih rijeka, Yangtze i Huanghe, i velikog mora, i postavljena da teče mehanički”, stoji u zapisu.

Čak i ako su ti navodni samostreli zakazali tisućama godina kasnije, i dalje postoje strahovi od tekućeg živog metala koji curi kroz pukotine.

“Visoko isparljiva živa može curiti kroz pukotine koje su se razvile u strukturi tijekom vremena, a naše istraživanje podupire drevne kronične zapise o grobnici, za koju se vjeruje da nikada nije otvorena/pljačkana,” sugerira jedan rad iz 2020. godine.

Znanstvenici su navodno razmatrali ideju korištenja neinvazivnih tehnika za otvaranje grobnice, međutim, one još uvijek nisu dale rezultate.

Klik.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.