Srijeda, 17 srpnja, 2024

Top 4 ovog tjedna

spot_img

Novi oblik zlata: List debljine jednog atoma

Znanstvenici su pronašli novi oblik zlata koji postoji kao list debljine jednog atoma. Ovaj list, nazvan “dvodimenzionalno zlato”, ima jedinstvena svojstva koja ga čine drugačijim od uobičajenog trodimenzionalnog zlata. Novootkriveni oblik zlata može imati široku primjenu u elektronici, katalizi i nanoznanosti.

Dvodimenzionalno zlato prvi su put proizveli znanstvenici Sveučilišta Brown u SAD-u. To su učinili tako da su isparili zlato na površinu kristala podloga, poput natrijevog klorida. Atome zlata su se potom samosastavili u listove debljine jednog atoma.

Znanstvenici su otkrili da dvodimenzionalno zlato ima niz jedinstvenih svojstava. Na primjer, provodi električnu struju mnogo bolje od trodimenzionalnog zlata. Također je jače i otpornije na toplinu od trodimenzionalnog zlata.

Ova jedinstvena svojstva čine dvodimenzionalno zlato kandidatom za široku primjenu. Na primjer, moglo bi se koristiti za izradu novih vrsta elektroničkih uređaja koji su brži, manji i potroše manje energije. Također bi se moglo koristiti za izradu novih katalizatora koji su učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji.

Osim toga, dvodimenzionalno zlato bi se moglo koristiti za istraživanje novih fenomena u nanoznanosti. Na primjer, znanstvenici bi mogli koristiti dvodimenzionalno zlato za proučavanje načina na koji se elektroni ponašaju u dvoslojevima.

Otkriće dvodimenzionalnog zlata je uzbudljivo novo otkriće koje ima potencijal promijeniti mnoge aspekte našeg života. Znanstvenici tek počinju istraživati ​​njegova jedinstvena svojstva i moguće primjene.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.