Srijeda, 17 srpnja, 2024

Top 4 ovog tjedna

spot_img

NASA stvara život iz sintetičkih stanica

Stanice su temeljne jedinice života koje tvore raznolikost svih živih bića na Zemlji kao pojedinačnih stanica i višestaničnih organizama. Kako bi bolje razumjeli kako stanice obavljaju bitne funkcije života, znanstvenici su započeli s razvojem sintetičkih stanica, neživih djelića stanične biokemije umotanih u membranu koja oponaša specifične biološke procese.

Razvoj sintetičkih stanica mogao bi jednog dana sadržavati odgovore na razvoj novih načina borbe protiv bolesti, podržavanje dugotrajnih ljudskih svemirskih letova i bolje razumijevanje podrijetla života na Zemlji.

U radu objavljenom u ACS Synthetic Biology, istraživači ocrtavaju potencijalne prilike koje bi razvoj sintetičkih stanica mogao otvoriti i koji izazovi stoje pred nama u ovom revolucionarnom istraživanju. Oni također predstavljaju plan za nadahnuće i usmjeravanje inovacija u ovom intrigantnom području.

“Potencijal za ovo polje je nevjerojatan,” rekla je Lynn Rothschild, glavna autorica rada i astrobiologinja u NASA-inom istraživačkom centru Ames u Silicijskoj dolini u Kaliforniji. “Privilegija je voditi ovu grupu u formiranju onoga što predviđamo da će biti temeljni dokument, resurs koji će potaknuti ovo područje.”

Razvoj sintetičkih stanica mogao bi imati širok raspon koristi za čovječanstvo. Analizirajući zamršenosti koje ulaze u izgradnju stanice moglo bi usmjeriti istraživače da bolje razumiju kako su stanice prvo evoluirale ili otvoriti vrata stvaranju novih oblika života koji su sposobniji izdržati oštra okruženja poput zračenja ili niskih temperatura.

Te bi inovacije također mogle dovesti do napretka u prehrambenim i medicinskim znanostima, stvaranje učinkovitosti u proizvodnji hrane, otkrivanje kontaminanata u proizvodnji ili razvoj novih staničnih funkcija koje djeluju kao nove terapije za kronične bolesti, pa čak i transplantaciju sintetskih organa.

Izgradnja sintetičkih stanica također bi mogla odgovoriti na neka od NASA-inih najvećih pitanja o mogućnosti života izvan Zemlje.

“Počinjemo razvijati vještine ne samo za stvaranje sintetičkih analoga života kakav se možda dogodio na Zemlji, već i za razmatranje puteva do života koji bi se mogao formirati na drugim planetima.”

Kako se istraživanje razvoja sintetičkih stanica nastavlja, Rothschild vidi prilike za proširiti naše razumijevanje složenosti prirodnog života.

Vidi.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.