Srijeda, 17 srpnja, 2024

Top 4 ovog tjedna

spot_img

Otkud krv u urinu i što napraviti u tom slučaju? Jako je važno da se taj simptom ne ignorira

Primijetite li krv u mokraći ili se ona otkrije tijekom laboratorijskih pretraga, nemojte je zanemariti i svakako nastojte otkriti uzrok. To ne mora ukazivati na bolest, neke namirnice poput cikle mogu obojiti mokraću, ali i neki lijekovi. U najvećem broju slučajeva krv u mokraći posljedica je infekcije, ali tada postoje i drugi simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, bol, peckanje pri mokrenju i slično.

Krv u urinu također uzrokuju bubrežni kamenci, koji su često praćeni bolovima u slabinama. Neke bubrežne bolesti, kao što je glomerulonefritis, uzrokovat će prisutnost krvi u mokraći, ali također s brojnim drugim simptomima kao što su otekline (edemi), povišeni krvni tlak i sl. Tumori mokraćnog sustava često kao prvi znak imaju pojavu krvi u urinu. To je stanje od kojeg najviše strahujemo, a i najmanje boli jer vrlo često nema drugih simptoma kao što su učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, bol u predjelu slabina ili mokraćnog mjehura. Jako je važno da se krv u urinu ne ignorira, odmah se treba javiti liječniku.

On će vas uputiti na dijagnostičku obradu jer se tako mogu otkriti razni zloćudni tumori mokraćnog sustava (rak bubrega, mokraćovoda, mokraćnog mjehura, prostate) u ranoj fazi, dok su te opasne bolesti lakše izlječive.

Zivim.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.