Srijeda, 18 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Japanski TDK tvrdi da ima tehnologiju za baterije čak 100 puta veće energetske gustoće

Japanska kompanija TDK, ista ona koja je nekad davno bila poznata po svojim audio i video kasetama (u šali nekad nazivana i Tvornica Dobrih Kaseta) danas se bavi područjem koje naziva “elektronikom za pametnije društvo”. To uključuje elektroničke tehnologije i materijale koji omogućavaju nove inovacije i proboje u znanosti i tehnologiji – a najnovije priopćenje iz TDK-a moglo bi zvučati kao pretjerano optimistično.

Oni, naime, tvrde da su razvili tehnologiju za svoje baterije čvrstog stanja nove generacije, CeraCharge, koja im omogućava pohranu do 100 puta više energije u istom volumenu. Govori se o usporedbi s njihovim postojećim baterijama s čvrstim elektrolitom, koje su u stanju primiti tek do 10 Wh po litri zapremine. Prema novim informacijama, novo rješenje omogućava postizanje energetske gustoće od čak 1.000 Wh/l.

Tehnologija, oko koje ne otkrivaju dodatne pojedinosti, namijenjena je korištenju u nosivim uređajima, poput slušalica, pametnih satova, slušnih aparata i sličnih, u kojima se danas pretežno koriste malene jednokratne baterije. One sada imaju kapacitet od oko 400 Wh/l.

Tajna navodno leži u novom materijalu za izradu komponenata baterija, zasnovanih na oksidnim čvrstim elektrolitima i anodama od legure litija. Elektrolit koji su razvili isto tako je, prema njihovim tvrdnjama, vrlo siguran i može se koristiti u proizvodima koji dolaze u izravan kontakt s ljudskim tijelom. No, načinjene su dijelom od keramike koja je krhka, pa se planira izrada tek malenih baterija, ne i onih namijenjenih, primjerice, za mobitele ili automobile.

Zamijene li se “gumb-baterije” TDK-ovima, smanjit će se i količina elektroničkog otpada koji se proizvodi. U japanskoj kompaniji najavljuju da će nastaviti s razvojem rješenja, strukture ćelija i samih baterijskih članaka, kako bi tehnologiju doveli u stanje zrelo za serijsku proizvodnju. Pokušat će razviti i višeslojne baterije temeljene na istoj tehnologiji te proširiti raspon temperatura na kojima ona funkcionira.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.