Nedjelja, 8 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Zastrašujući rezultati istraživanja – Arsen, olovo i otrovni metali pronađeni u tamponima

Da stvar nije nimalo bezazlena, pokazala je nova studija. Tamponi su posebno opasni ako su kontaminirani štetnim tvarima jer dolaze u izravan kontakt s rodnicom, a apsorpcija metala u konačnici povećava rizik od karcinoma, demencije, neplodnosti i dijabetesa, ali i stvara mnogobrojne probleme organizmu

Malo je reći da bi sve žene, koje koriste tampone, a kojih je samo u Americi između 52 i 86 posto svakog mjeseca za vrijeme mentruacije, nova studija itekako mogla zabrinuti i to sasvim opravdano. Kako donosi Sky News, istraživači s kalifornijskog sveučilišta Berkley radili su studiju tijekom koje su ispitali 30 tampona od čak 14 različitih brendova, a rezultati su ne samo poražavajući, već i zastrašujući.

Naime, u tamponima su pronađeni otrovni metali, među kojima su bili olovo, arsen, živa, nikal, bakar i željezo, koji bi žene mogli izložiti većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ono što je još više nevjerojatno je da su nalazi o razinama tih metala itekako varirali, a sve je ovisilo o tome je li riječ o tamponima namijenjenom američkom, britanskom ili tržištu Europske unije, jesu li bili organski ili nisu te kojoj su liniji pripadali.

Ako su tamponi kontaminirani štetnim tvarima to je osobito opasno jer se, zapravo, u kontaktu s rodnicom one lakše apsorbiraju. Sama apsorpcija metala u organizmu povećava rizik od demencije, karcinoma, neplodnosti i dijabetesa, a osim toga stvara poprilične probleme jetri, bubrezima i mozgu te kardiovaskularnom, živčanom i endokrinom sustavu. U konačnici, apsorpcija metala može biti itekako štetna i za nerođenu djecu.

Glavna autorica cijele studije je Jenni Shearston koja je rekla kako je ovo zapravo prva studija koja mjeri metale u tamponima. ‘Zabrinjavajuće je da smo pronašli koncentracije svih metala koje smo testirali, uključujući otrovne metale poput arsena i olova’, rekla je Shearston i otkrila kako su organski tamponi sadržavali više razine arsena, dok je kod neorganskog pronađeno više olova.

tPortal.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.