Petak, 18 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Pro-izraelska grupa koja cenzurira društvene medije pod vodstvom je bivših izraelskih obavještajnih službenika

CyberWell, izraelska neprofitna organizacija s dubokim vezama s obavještajnim ogrankom propagandnog odjeljka izraelske vlade, utjecajna je u oblikovanju sadržaja društvenih medija od 7. listopada. Grupa, koja tvrdi da je nezavisna, lobirala je Meta, X (ranije poznata kao Twitter ), i TikTok za uklanjanje postova na društvenim mrežama pod izgovorom borbe protiv mržnje i antisemitizma.

Grupa je ostvarila veliku pobjedu u vezi s Metinom odlukom da proširi definiciju antisemitskog govora mržnje kako bi uključila mnoge kritike “cionista” – onih koji pozivaju na nezavisnu državu na Bliskom istoku koja daje privilegije Židovima u odnosu na druge etničke grupe. “CyberWell namjerava da iskoristi svoje tehnološke alate i analize kako bi osigurao da se ova politika efikasno i potpuno implementira, te da su alati za moderiranje Mete opremljeni da efikasno zabrane ovaj sadržaj”, navodi organizacija u priopćenju za javnost.

Ovaj uspjeh je najnoviji u nizu pobjeda u oblikovanju dozvoljenog govora kada je riječ o Izraelu i njegovim postupcima, piše portal Analiziraj.ba.

CyberWell je u siječnju izvijestio da je cenzurirao naloge koji su osporili lažnu tvrdnju da je Hamas zaklao desetine beba tijekom napada 7. listopada. Svaki izvještaj koji osporava tvrdnje o bebama ubijenim tokom napada, tvrdi CyberWell, slični su “sadržaju koji negira ili iskrivljuje holokaust”. Predsjednik Joe Biden i vodeće izraelske ličnosti lažno su tvrdili da je Hamas odrubio glave ili spalio četrdeset beba tijekom napada na Izrael.

Ta tvrdnja je naširoko opovrgnuta. Usprkos ponovljenim lažnim tvrdnjama o suprotnom, samo jedna beba je ubijena tijekom napada Hamasa: 10-mjesečno dijete po imenu Mila Cohen, koja je ubijena u kibucu Be’eri. Posljednjih mjeseci CyberWell je lobirao TikTok i Metu da cenzuriraju objave na društvenim mrežama s frazom „Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna“, tvrdeći da slogan predstavlja govor mržnje.

CyberWell je jedna od mnogih neprofitnih organizacija koje sada cenzuriraju diskurs društvenih medija, uključujući benigne ili istinite informacije, pod okriljem borbe protiv mržnje i dezinformacija. Farmaceutska industrija, naprimjer, financirala je neprofitnu organizaciju koja je radila na cenzuri tvitova koji su kritični prema politici vezanoj za pandemiju. Vlada SAD-a finansira nekoliko istraživačkih centara koji rade na moderiranju sadržaja na društvenim mrežama koji su kritični prema politici NATO-a koja se tiče Ukrajine.

Ukratko smo spomenuli tu organizaciju u našoj nedavnoj ekskluzivnoj reportaži o ponovnim naporima izraelske vlade da se suprotstavi kritičarima u Sjedinjenim Državama. Nakon što je ignorirao naš detaljni zahtjev za komentar putem e-pošte, CyberWell je nedavno kontaktirao The Guardian, našeg izdavača partnera, i lažno tvrdio da ih nikada nismo kontaktirali za komentar.

CyberWell nije dobio “financijska sredstva vlade ni od jedne zemlje”, napisao je Stan Steinreich iz Steinreich Communications u izjavi za The Guardian, koja je uključivala zahtjev za ispravkom. „Vodstvo CyberWell-a nije ni povezano s Glasovima Izraela, niti dobiva neku kompenzaciju od njih,” nastavio je, govoreći o zajedničkom ulaganju koje je stvorilo izraelsko Ministarstvo strateških poslova prije otprilike osam godina pod imenom Kela Shlomo prije preimenovanja u Concert 2018. i usvajanja sadašnjeg imena 2022 godine. Kao odgovor na Hamasov napad 7. listopad, organizacija se formalno ponovo pokrenula kako bi se fokusirala na pobjedu u online ratu narativa koji okružuju tekuću invaziju Izraela na Gazu, u kojoj je do sada ubijeno otprilike 13.000 žena i djece.

Ali pokušaji CyberWell-a da se prikaže kao nezavisna organizacija prikrivaju njegove duboke veze s izraelskim obavještajnim službena i operacijom utjecaja koju podržava vlada o kojoj smo pisali.

CyberWell, kao što smo prvobitno izvijestili, održava bliske veze s ministarstvima izraelske vlade koja su uključena u tajno zagovaranje u SAD-u i sa grupom Glasovi Izraela koja je sada u središtu šire kampanje utjecaja. Otkako je zatražio komentar za našu istragu, CyberWell je izbrisao biografije svojih rukovoditelja i savjetnika, kao što su bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Amos Yadlin i sadašnji glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga.

Kada je CyberWell kontaktiran za komentar zašto su uklonjene biografije osoblja i savjetnika, oni su izjavili: “Ističući opasnost od generiranja lažnih i obmanjujućih informacija, bili smo primorani da uklonimo stranicu ‘Naš tim’ iz sigurnosnih razloga. Nakon objavljivanja vaše priče, naši analitičari su napadnuti i identificirani po imenu na X. Korisnici su podijelili vaš članak i imena naših zaposlenika sa širom mrežom i postali smo zabrinuti za sigurnost našeg osoblja.”

Usprkos tome što je CyberWell poricao veze sa Glasovima Izraela, u godišnjem izvještaju organizacije za 2022. naveden je njen glavni financijski direktor kao Sagi Balasha, prvi izvršni direktor organizacije sada poznate kao Glasovi Izraela. Na listi CyberWell savjetnika u izvještaju je i glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga potpukovnik Peter Lerner, za kojeg izraelski korporativni zapisi otkrivaju da je direktor istraživačke i obavještajne jedinice Glasova, poznatog kao Keshet David, što na hebrejskom znači “Davidov Duga.” Keshet David je u početku vodio Yossi Kuperwasser, bivši šef istraživanja u Upravi za vojne obavještajne službe IDF-a, poznate pod nazivom Aman, i bivši generalni direktor Ministarstva strateških poslova. Još jedan savjetnik CyberWell-a, Amos Yadlin, ranije je vodio Aman.

„Ponosan sam što podržavam @CyberWell_org“, objavio je g. Lerner na X u srijedu, kao odgovor na CyberWell-ovo proslavljanje Metine nove politike o kritikama cionizma.

Predsjednik Voices of Israel Micah Avni objasnio je povijest Keshetovih pseudonima u intervjuu iz prosinca 2018., uključujući prethodni naziv Israel Cyber ​​Shield i službeni engleski naziv Innovative Collaboration Strategies. „Koncert [Glasovi Izraela] financira Keshet David i mi dobivamo sve informacije. To je jedan dio onoga što radimo”, rekao je Avni. Ali, za razliku od GlasovaKeshet David Research and Information Ltd., njegova legalna izraelska organizacija, ne održava javnu web stranicu.

Peter Lerner, glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga i savjetnik CyberWell-a, kao i bivši šef međunarodnih odnosa u izraelskoj radničkoj federaciji Histadrut, naveden je i kao dioničar i direktor Keshet Davida. (Kao što je izvijestio Calcalist, Histadrut je očigledno bio kupac internetske kompanije za kampanju STOIC, za koju je Haaretz izvijestio da je pobijedila Glasove Izraela za ugovor s izraelskim Ministarstvom za dijasporu kako bi tajno utjecala na američke zakonodavce.)

Osnovan 2021. pod imenom Global Antisemitism Research Center (Global ARC), CyberWell je te godine podijelio donaciju od 30.000 dolara s Keshet Davidom preko fondacije koju vodi supruga člana odbora CyberWell-a Adama Milsteina, koji je suosnovao utjecajno Izraelsko-američko vijeća ( IAC) 2007. godine pod vodstvom tadašnjeg izraelskog generalnog konzula u Los Angelesu, Ehuda Danochaprije nego što se izjasnio krivim za dva krivična djela utaje poreza. Keshet David je ranije primio donaciju preko IAC-a 2016. godine pod svojim prethodnim imenom Israel Cyber ​​Shield, baš kada je budući financijski direktor CyberWell-a Sagi Balasha prešao s mjesta izvršnog direktora IAC-a na poziciju izvršnog direktora Glasova.

Izvršni direktor Keshet Davida od 2018. godine, bivši izraelski policajac Eran Vasker, otkrio je na svom LinkedIn profilu da je istovremeno vodio privatnu obavještajnu firmu Argyle Consulting Group od aprila 2017. Šef CyberWell-a, Tal-Or Cohen Montemayor, slično je primjetio u sijačanjskom podcast intervjuu i na LinkedInu da je njen prethodni posao bio u Argyleu kao šefica poslovnog razvoja, otprilike od januara do listopada 2021., iste godine kada je dodijeljena zajednička donacija Keshet Davidu i CyberWellu. Tal-Orov menadžer u to vrijeme bio je glavni operativni direktor Argylea Zohar Gorgel, koji je postao osnivački član odbora CyberWell-a. Gorgel je suosnivao kompaniju za solarnu energiju početkom 2021. s Arikom Beckerom, članom odbora za reviziju CyberWell-a koji je, prema Beckerovom LinkedIn profilu, bio šef strateških operacija u Argyleu otprilike od 2018. do 2020. godine.

Drugim riječima, izvršni direktor CyberWell-a i dva njegova člana odbora ranije su radili u istom privatnom obavještajnom odjeljenju iz Glasova Izraela, direktor spin-off-a je savjetnik CyberWell-a, a izvršni direktor Glasova je postao Financijski direktor CyberWell-a.

Izraelska korporativna evidencija dalje pokazuje da CyberWell dijeli istog računovođu kao Keshet David i Glasovi IzraelaYakov Pal (פאל יעקב) iz Yakov Pal & Co. Certified Public Accountants. (CyberWell i Glasovi također dijele istog sponzoraCentralni fond Izraela, koji je navodno donirao 700.000 dolara Glasovima 2017.)

Nedavno obrisana stranica na web stranici CyberWell-a navodi je da je organizacija osnovana kao rezultat Tal-Orinog rada u privatnoj obavještajnoj službi u neimenovanoj firmi (Argyle), kao rezultat “njenog tadašnjeg menadžera i veterana obavještajnih službi IDF-a, Zohara Gorgela, [sugerirajući] da Tal-Or koristi svoju ekspertizu otvorenih izvora i duboko razumijevanje društvenih medija” u borbi protiv antisemitizma na internetu.

Tal-Orova biografija u njenom intervjuu za podcast navodi da je “pružila analizu” izraelskom Ministarstvu za strateška pitanja, agenciji koja je osnovala Glasove Izraela. CyberWell-ov godišnji izvještaj za 2022. dodatno je otkrio da je neprofitna organizacija postala partner Act-IL-a, propale internetske propagandne aplikacije, koju je dijelom vodio IAC i koji je usko povezan s Ministarstvom strateških poslova, uz napomenu da je “CyberWell služio kao pružatelj podataka zajednici Act-IL-a za njihov Poziv na akciju u vezi sa stanjem antisemitizma na internetu.”

Prema izvještaju izraelskih novina Haaretz iz 2018. godine, Israel Cyber Shield (Keshet David) nadgledao je istaknutu palestinsko-američku aktivisticu Lindu Sarsour u procesu pripremanja dosijea za Act-IL.

Izvršna direktorica CyberWell-a Tal-Or Cohen i član osnivačkog odbora Zohar Gorgel nisu odgovorili na ponovljena pitanja u vezi s njihovim prethodnim pozicijama u privatnoj obavještajnoj firmi Argyle Consulting Group ili o Argyleovom odnosu s Keshet Davidom. Umjesto toga, CyberWell je blokirao jedan od naših naloga na X.

Izvršni direktor Argyle i Kesheta David Eran Vasker na sličan način nije odgovorio na zahtjev za komentar preko Argylea. Ni CyberWell ni Adam Milstein i njegova supruga Gila nisu odgovorili na zahtjeve za komentar o prijemu zajedničke donacije MERONA Leadership Foundation za Keshet David i CyberWell.

***

Primarni fokus CyberWell-a bio je pritisak na kompanije društvenih medija da usvoje definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), koju je jedan od njenih glavnih suradnika opisao kao osmišljenu za borbu protiv rastuće međunarodne ljudskopravaške kritike Izraela kao države aparthejda, počevši od deklaracije Ujedinjenih naroda iz Durbana iz 2001. godine. U vezi sa sada ugašenom zagovaračkom organizacijom poznatom kao Adopt IHRA Coalition, CyberWell-ov godišnji izvještaj za 2022. napominje da je „nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter“, CyberWell „služio kao dobavljač podataka [za Adopt IHRA Coalition], demonstrirajući našu vrijednost prikupljanjem, provjerom i korištenjem skupa podataka od preko 1.200 nedavnih antisemitskih tvitova.”

Definicija IHRA-e našla se na udaru kritike kao pokušaj kriminalizacije i suzbijanja govora zaštićenog Prvim amandmanom – kao govor koji kritizira Izrael i njegovu okupaciju Palestine. Pro-izraelski lobisti su se zalagali za uključivanje definicije IHRA-e u zakone zločina iz mržnje i službene kodekse govora za stotine institucija i uspjeli su unaprijediti zakonodavstvo na državnom i federalnom nivou. Definicija antisemitizma IHRA-e uključuje “uskraćivanje prava židovskom narodu na samoopredjeljenje, naprimjer, tvrdnjom da je postojanje države Izrael rasistički poduhvat”. Ako bude usvojena, takva definicija bi značila da Amerikanac može nazvati bilo koju vladu, uključujući i svoju, rasističkom, osim izraelske.

Visoki utjecaj CyberWell-a na politiku društvenih medija pojavio se tokom sastanka izraelskog zakonodavnog odbora za imigraciju 21. lipnja prošle godine, koji je uključivao predstavnike Facebooka, TikToka i Twittera.

Matthew Krieger, predstavnik Twittera i Elona Muska na saslušanju, otvoreno je odbio odgovarati na pitanja predsjednika Odbora o izvještaju izraelske zagovaračke organizacije Fighting Online Antisemitism (FOA), koja je optužila Twitter da je uklonio samo 14% antisemitskog sadržaja, za razliku od TikToka koji navodno uklanja 100%. Odmah nakon toga, menadžer politike Facebooka Yehuda Ben Yaakov naglasio je svoj odnos sa FOA, CyberWellom i Tal Or-Cohenom, navodeći: „Aktivnost neprofitnih organizacija u ovom kontekstu je važna, a neprofitne organizacije poput FOA i CyberWell, samo posljednju nedjelju dana Tal-Or [Cohen] i ja smo se sreli i imali smo mogućnost da razmijenimo mišljenja.” “Tal-Or nam je rekla o novom načinu povezivanja Teorije slobodnih zidara i Teorije antisemitizma”, dodao je Ben Yaakov.

Tokom istog saslušanjaElla Saban, službenica izraelskog Ministarstva za Aliyah i apsorpciju imigranata, napomenula je da „Mi radimo sa ADL-om [Anti-Defamation League], radimo sa organizacijama civilnog društva, CyberWell i [FOA] su ovdje smješteni, također imamo dobar odnos s društvenim mrežama u Izraelu.”

Slike nekoliko postova na X 17. juna i 25. juna od CyberWell-a

“POBJEDA: TikTok je prva platforma društvenih medija koja je javno priznala poricanje seksualnog nasilja 7. listopada kao zabranjeni sadržaj”, pohvalio se CyberWell 17. lipnja putem objave na X, što dalje implicira da je odluka rezultat djelovanja CyberWell-a kao pouzdanog partnera TikTok-a.

U naknadnoj objavi stoji: „Zahvaljujući podacima CyberWell-a, TikTok prednjači u prepoznavanju i djelovanju ovog novog oblika antisemitizma, i pozivamo sve druge platforme društvenih medija da slijede ovaj primjer.”

Slika u kombinaciji sa objavom u kojoj se hvali TikTok optužuje korisnika X @HadiNasrallah za „ohrabrivanje nasilja“ i „poricanje da su se dobro dokumentirani nasilni događaji dogodili“ zbog tvrdnje da „Hamas nije silovao nikoga 7. listopada, i da je Izrael tenkovima i granatiranjem iz helikoptera ubio svoje ljude.”

Stupanja do kojeg je Hamas počinio seksualno nasilje tijekom svog napada, i obim izraelske upotrebe takozvane izraelske Hanibalove direktive koja naređuje ubijanje vlastitih vojnih jedinica i građana umjesto da postanu taoci, možda su centralne narativne bitke oko 7. listopada.

Više od 50 redovnih profesora novinarstva potpisalo je pismo u travnju tražeći od New York Timesa da istraži proces izvještavanja iza svoje vodeće publikacije o navodnom seksualnom nasilju od 7. listopada, “Krici bez riječi”, a Associated Press je sljedećeg mjeseca tvrdio da su dvije “ opovrgnute” optužbe stvorile maglu nad vjerodostojnim dokazima koje su iznijele organizacije poput Ujedinjenih naroda.

Nakon članka s kraja listopada prošle godine koji je objavila neovisna američka novinska stranica The Grayzone, novinar Timesa Ronen Bergman izvijestio je u izraelskim novinama Yedioth Ahronoth u siječnju da se vojska zemlje pozvala na Hanibalovu direktivu, zaista pucajući na bilo koje vozilo koje se približava Gazi, uključujući ona koja su možda nosila taoce. Haaretz je u nedjelju iznio dodatne detalje, izvještavajući o korištenju Hanibalove direktive od strane divizije Gaze Južne komande izraelske vojske u tri vojna objekta. Broj potencijalnih žrtava ostaje predmet stalne kontroverze u izraelskim novinama.

Možda je lakše pitanje da li kontroverzne debate u vezi s izraelskom vojskom treba suditi de facto spinovima tajnih obavještajnih napora izraelske vlade.

U nizu postova na platformi društvenih medija X u kojima se pripisuju zasluge CyberWell-u za Metinu nedavnu odluku da mnoge kritike na račun “cionista” klasificira kao govor mržnje, član odbora CyberWell-a Adam Milstein se pohvalio da: “sav sadržaj koji cilja cioniste s tvrdnjama o upravljanju svijetom ili kontroli mediji, plus više, BIT ĆE UKLONLJENI!” “Hoće li @elonmusk i @X slijediti primjer?”, upitao je Milstein.

Međutim, Meta u ažuriranju politike  navodi da još nije odlučila o tome kako se nositi s kritičkim govorom kao što je “cionisti su ratni zločinci” i proslijedila je pitanje svom nadzornom odboru. Meta je tvrdila da se “izraz ‘cionisti’ može koristiti za označavanje ljudi na osnovu njihove nacionalnosti (tj. Izraelci), [i] komentari o ‘cionistima’ mogu se odnositi i na vladine ili vojne akcije.” “Radujemo se svim smjernicama koje [Nadzorni] odbor može dati,” dodala je Meta. “

Analiziraj.ba

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.