Ponedjeljak, 16 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Evo što se dogodi u motoru automobila kada zaboravite, ili ne želite mijenjati ulje

Zanemarivanje ili odbijanje izmjene ulja u automobilu najgore je što možete učiniti za svoj motor. Motorno ulje je “krv” vašeg automobila, čisti krhotine i čestice dok cirkulira kroz sve dijelove motora. Dakle, imati svježe ulje je od vitalnog značaja. Ako zanemarujete izmjenu na duže vrijeme mogu se dogoditi stvarno loše stvari.

Dokaz za to nam dolazi s YouTube kanala I Do Cars koji je dobio priliku rastaviti 2,3-litreni EcoBoost motor s četiri cilindra izvađen iz Ford Rangera sa oko 170.000 kilometara na satu.

Dokazi o zanemarivanju ovog motora otkriveni su vrlo rano. Poklopac razvodnog lanca prekriven je naslagama ulja što je prvi znak starog, pretjerano korištenog ulja. Uklanjanje glave motora otkriva mnogo uljnog mulja i krhotina koje mogu nastati samo zbog izbjegavanja izmjene ulja.

Stvari postaju još gore dok voditelj kanala, Eric, sve dublje analizira motor. Na dnu kartera za ulje nalazi se debeli sloj mulja, a na bloku, uljnoj pumpi, bregastim osovinama i koljenastom vratilu nalazi se još naslaga ulja

Eric sumnja da je onaj tko je zadnji radio na ovom motoru ubacio hrpu aditiva u motor u pokušaju da očisti talog. To je imalo suprotan učinak, olabavivši talog i začepivši nekoliko sićušnih uljnih kanala motora. To je, prema Ericovim riječima, ono zbog čega je motor na kraju ostao bez ulja nakon čega je jedan ležaj potpuno srastao s radilicom i djelomično se raspao.

Nakon rastavljanja motora, Eric je provjerio podatke o izmjeni ulja koji nisu donijeli nikakve dokaze o promjeni ulja u zadnjih 80.000 kilometara. Stoga je moguće da je ovaj pick-up kamionet radio na istom ulju cijelu drugu polovicu svog životnog vijeka. Sve to je na kraju bilo i fatalno za motor.

Autoklub.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.