Utorak, 17 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Nasilnici u uniformama: Mladići pretučeni od strane policajaca u Širokom Brijegu

Kao što smo i najavili, donosimo razgovor s brutalno pretučenim mladićima s Uzarića, koji su nakon ponoći s Uočnice na Gospojinu dana 15.08.2024.godine u prostorijama PU Široki Brijeg od strane djelatnika te PU u civilu i u odori od kojih je većina njih poznata pretučenim mladićima, zadobili teške tjelesne i psihičke ozlijede zbog kojih su morali ići u CUM Mostar koji obilaze svakodnevno zbog znatnog pogoršanja općeg psiho-fizičkog zdravlja.

Prema njihovom kazivanju za portal OTPOR.Media, oni su se negdje u noći s 14.08.2024.godine na 15.08.2024.godine (na Veliku Gospu) oko 2h vraćali pješice kući da bi se kod cafe bara Eko sukobili s trojicom mladića.

Ubrzo nakon toga na lice mjesta došli su djelatnici PU Široki Brijeg i oni su bez ikakvog opiranja i negodovanja ušli u policijsko vozilo te su odvedeni u PU Široki Brijeg gdje su alkotestirani i saslušani od strane službujućeg djelatnika policije koji je bio jako korektan u tom trenutku.

Nedugo nakon njihovog ulaska u policiju ulaze djelatnici policije, Lasić bio u uniformi, Ćorić, Sopta i Ćosić su bili u civilu, ne govore da su policajci, već galame premda su oni sjedili mirno bez ikakve agresivnosti, kako su nam naveli.

Potom policajac u civilu Sopta prilazi jednom od blizanaca A.L. hvata ga za vrat i baca ga na pod dok ga istovremeno drugi djelatnik policije Ćorić udara nogom na zemlji premda je on na zemlji i ne pruža nikakav otpor. No, bez obzira na to djelatnik Ćorić ga udara teleskopskom palicom po leđima, i dvaput u glavu nakon što A.L. gubi svijest, ali ga nakon toga nastavljaju udarati i drugi policajci.

Brat blizanac D.L. vidjevši što su mu uradili bratu prilazi policajcu Ćosiću i sprječava ga da mu dalje bije brata, nakon čega svi policajci u odori i civilu nastavljaju njega tući udarajući ga čizmama po glavi i cijelom tijelu.

Gledajući kako mu tuku kolege braću blizance, D.S. je povikao: “Nemojte biti A.“ nakon čega njega policajac Lasić udara po cijelom tijelu teleskopskom palicom a ponajprije u potiljak i ruku te mu je pri tome slomio ruku, govori nam D.S..

Brutalno prebijena braća A.L. i D.L. kao i njihov kolega D.S. su izjavili kako je skupina od nekoliko policajaca njih 3 do 5 u vrijeme njihovog brutalnog premlaćivanja napustila prostorije PU Široki Brijeg i izišla vani kako ne bi bili sudionici tog zločina ali i za to kako ih ne bi uhvatio video nadzor koji je u PU Široki Brijeg i van nje uključen od 0 do 24 sata.

Tako krvave i prebijene voze u Hitnu a potom u pritvor u Grudama gdje ostaju do 09,00 sati ujutro dana 15.08.2024.godine, prepričali su nam događaj mladići koji su prebijeni od djelatnika PU Široki Brijeg.

Po izvoru portala OTPOR.Media iz PU Grude, kada su službujući policajci PU Grude vidjeli ozlijeđene mladiće koje su doveli pripadnici PU Široki Brijeg, rekli su im kako im je mjesto na CUM-u u Mostaru, a ne u pritvoru, oni su to ignorirali i ostavili ih u pritvoru PU Grude.

Večer nakon puštanja iz pritvora, pregledani u CUM Mostar

S obzirom na to da moji sinovi nisu došli kući do 06:00 sati na Veliku Gospu 15.08.2024. godine, a nisu se javljali na mobitele jer su bili isključeni, krenuo sam u potragu za njima. Na autobusnom kolodvoru (Miškić busu) sam vidio automobil mog sina D.L. i odmah krenuo u PU Široki Brijeg upitati znaju li išta o njim i njihovom kolegi i D.S. – započinje prepričavanje događaja otac blizanaca K.L. za portal OTPOR.Media, opisujući što se događalo tog jutra i narednih sati.

Službujući policajac me upitao njihova imena, a nakon što sam mu rekao, odgovorio je kako su sva trojica u pritvoru PU Široki Brijeg jer su se “malo pošamarali” s nekim momcima pod utjecajem alkohola. Rekao je da će biti pušteni tog jutra.

Pošto mojih sinova nije bilo i narednih sati, opet sam otišao u PU Široki Brijeg pitati kad će ih pustiti iz pritvora. Tada mi je rečeno da su u pritvoru PU Široki Brijeg ona trojica mladića koja su izazvala sukob, dok su moji sinovi i njihov kolega u pritvoru PU Grude.

Negdje iza 09:00 sati ujutro, A.L. otišao je svojim automobilom po njih u PU Grude, gdje ih je preuzeo krvave, pretučene i s teškim ozljedama glave i tijela.

Odmah su otišli na Hitnu pomoć Doma zdravlja u Širokom Brijegu, gdje ih djelatnici nisu htjeli poslati na CUM u Mostaru nakon što su se došaptavali što učiniti, vjerojatno u dogovoru s djelatnicima PU Široki Brijeg, govori nam otac ozljeđenih.

Moji su sinovi nakon toga došli kući, ali sa znatnim pogoršanjem općeg psiho-fizičkog zdravlja, te su se vratili na Hitnu pomoć Doma zdravlja u Širokom Brijegu, nakon čega su dobili uputnicu za CUM Mostar, gdje su proveli cijelo popodne i večer uz stalno povraćanje, mučninu i jake bolove po cijelom tijelu, tako da su od 15.08.2024. do danas, 19.08.2024. godine, moji sinovi i njihov kolega svakodnevno su na CUM-u u Mostaru zbog pogoršanja općeg psiho-fizičkog zdravlja.

Odmah nakon tog nemilog događaja, razgovarao sam s Načelnikom PU Široki Brijeg Markom Zelenikom, koji me pokušao odvratiti od poduzimanja mjera protiv djelatnika PU Široki Brijeg, pravdajući njihovo postupanje tvrdnjama da su moji sinovi napali policajce i koristeći ustaljene floskule, kao da ne znam što se dogodilo. Razočaran, napustio sam prostorije PU Široki Brijeg.

Angažirali smo ugledno odvjetničko društvo iz Mostara, koje je podnijelo kaznenu prijavu Županijskom Tužiteljstvu ŽZH zbog niza kaznenih djela počinjenih na štetu mojih sinova i njihovog kolege D.S. od strane poznatih djelatnika PU Široki Brijeg i NN osoba (za sada). Sva će imena biti utvrđena tijekom istrage, kako bi odgovorni bili adekvatno sankcionirani.

Postupanje djelatnika PU Široki Brijeg, kako u odori, tako i u civilu, koji su se ponašali poput najgore grupe odmetnika s Divljeg zapada, baca ružnu ljagu na sve čestite i poštene policajce i djelatnike PU Široki Brijeg. Ti policajci godinama su branili i štitili čast i ugled ove ustanove u očima javnosti, kako tijekom Domovinskog rata, tako i nakon njega, kao branitelj iz Domovinskog rata, koji sam bio u borbenom sektoru od početka do kraja i borio se da imamo kakvu takvu državi, neću odustati dok odgovorni za neljudsko i neprimjereno postupanje navedenih djelatnika PU Široki Brijeg ne budu pravedno i zakonski sankcionirani- govori nam na kraju otac K.L..

S obzirom na to da smo već mnogo puta pisali o “abnormalnim” događanjima u PU Široki Brijeg posljednjih godina, a u interesu cjelokupne javnosti, onih korektnih i poštenih policajaca koji se ograđuju od ovakvih pojedinaca i njihovih postupaka, portal OTPOR.Media nastavit će pratiti razvoj ovog događaja. Očekuje se da će imati sudski epilog, slučaj koji baca vrlo ružnu sliku na instituciju u koju bi se uvijek trebali pouzdati, a ne strepiti od lokalnih “mangupa” koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti i iskaljuju svoj bijes nad sugrađanima i drugim ljudima.

Komesaru Ivane Brkiću, ministre Mladene Bebeku, što se događa? Što rade vaši podređeni i kakve ste osobe uposlili da nose ovu časnu uniformu s našim Grbom? Je li vas imalo sram? Zašto šutite, a znate i za ovaj i za prijašnje slučajeve!

Mili Marušić / OTPOR.Media

3 KOMENTARI

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.