Četvrtak, 19 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Tužitelj ICC-a traži hitno izdavanje naloga za uhićenje Netanyahue i lidera Hamasa

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karim Khan ponovno je pozvao Pretpretresno vijeće suda da ”najhitnije” izda nalog za uhićenje za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, kao i za lidere Hamasa Yahyu Sinwara i Mohammeda Deifa.

”Nalozi za uhićenje su neophodni kako bi se osiguralo da se ne ometaju ili ugrožavaju istraga ili sudski postupak, da se spriječi nastavak činjenja navodnih zločina i/ili činjenja drugih zločina iz Rimskog statuta”, poručio je Khan u ponedjeljak.

U svibnju je Khan priopćio da sud traži naloge za uhićenje Netanyahue i Gallanta pod optužbom da su počinili ratne zločine. Također je zatražio nalog za tri vođe Hamasa i to Sinwara, Deifa i Ismaila Haniyeha, koji je ubijen u srpnju tijekom posjeta Iranu. U svom novom podnesku Khan je povukao zahtjev za izdavanje naloga kojim se traži povlačenje naloga za ubijenog Haniyeha. Međutim, nije povukao zahtjev za izdavanje naloga za uhićenje Deifa, vođe Hamasa, za koji je Izrael tvrdio da ga je ubio u srpnju.

Khan je rekao da tužiteljstvo još uvijek prikuplja informacije o Deifovoj prijavljenoj smrti i da će povući svoju prijavu ako dobije dovoljno pouzdane informacije i potvrdu njegove smrti.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.