Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Kava ili čaj? Prednosti i mane ova dva omiljena topla napitka

Iako i kava i čaj mogu imati dugoročne pozitivne učinke na vaše zdravlje, važno je kontrolirati količinu koju konzumirate i pratiti unos kofeina u organizam s obzirom na oba napitka

Istraživanja ukazuju na pozitivne dugoročne učinke umjerene konzumacije kave, preporučujući do tri šalice dnevno. Kava može smanjiti rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te imati povoljan utjecaj na zdravlje srca, uključujući smanjenje rizika od moždanog udara. Također, konzumiranje kave prije vježbanja može povećati izdržljivost.

No važno je napomenuti da pretjerana konzumacija kaloričnih kava iz popularnih kafića može uzrokovati debljanje, jer takvi napici sadrže puno šećera i malo kofeina. Međutim, kava sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Također, kava je izvor kalija i magnezija.

Ako osoba ima zdravstvene probleme, osobito visoki tlak ili kardiovaskularne bolesti, preporučuje se smanjenje unosa kave, ali ne nužno njezino potpuno izbacivanje iz prehrane.

Postoje dvije vrste čajeva – biljni čajevi bez kofeina te crni i zeleni čajevi s kofeinom. Zeleni i crni čajevi mogu vam pomoći da se pripremite za radni dan, dok biljni čajevi pružaju ugodno iskustvo ujutro ili navečer te pomažu u ublažavanju simptoma različitih bolesti.

Svi čajevi su izvrsni za hidrataciju, osobito tijekom vrućih ljetnih dana, a kao i kava, čaj obiluje antioksidansima koji podržavaju vaše zdravlje. Gledajući aspekt vježbanja, iako kava može pružiti energiju za bolje vježbanje, čaj ima svoje prednosti za mršavljenje. Na primjer, zeleni čaj ubrzava metabolizam i sadrži vrlo malo kalorija.

Uz to, čaj sadrži fluorid koji može pomoći u prevenciji dentalnih problema, ali pretjerana konzumacija može utjecati na gustoću kostiju.

Koje god od navedenoga odaberete – kao i u svemu trebate biti umjereni.

Ordinacija.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.