Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Iskopan je misteriozan spomenik duboko ispod zemlje i proglasili ga nevjerojatnim otkrićem bez presedana

U istočnoj Francuskoj, arheolozi su otkrili impresivan spomenik koji se proteže tisućama godina, što su proglasili nevjerojatnim otkrićem bez presedana.

Ovo naselje, pronađeno u Marliensu, nedaleko od Dijona, sadrži ostatke iz neolitskog razdoblja i željeznog doba, što daje uvid u život zajednica koje su tamo obitavale. Zanimljivo, otkrivena struktura, neobična i dosad neviđena, potaknula je znanstvenike na daljnje istraživanje, jer njezina svrha ostaje misterij. Ovaj arheološki nalaz otvara vrata prema dubljem razumijevanju prošlosti.

Arheolozi iz Inrapa su tijekom iskapanja pronašli ostatke naselja koji uključuju slojeve iz dva različita povijesna razdoblja – neolitika i željeznog doba. Najstariji slojevi su posebno intrigantni jer sadrže strukturu dugačku osam metara u obliku potkove, povezanu s kružnim objektom promjera 11 metara. Još jedna građevina, koja se nadovezuje na ovu, izaziva dodatnu znatiželju, ali zasad ne postoji konkretna ideja o njihovoj funkciji.

Iako je pronađeni šljunak uz bočne ograde možda dio nekadašnje ograde, stručnjaci nemaju s čime usporediti ovu vrstu spomenika. Artefakti koji su otkriveni, poput kremena, ukazuju da bi naselje moglo potjecati iz neolitskog razdoblja, no datiranje je još neizvjesno i čeka se radiokarbonska analiza kako bi se točno utvrdila starost.

Na drugom dijelu iskopina, na prostoru od 60.000 četvornih metara, pronađeni su brojni artefakti, uključujući kremenove vrhove strelica, štitnike za ruke i bakreni bodež. Prisutnost željeznog oksida na jednoj narukvici sugerira da je korišten pirit, materijal potreban za paljenje vatre. Iako su ovi predmeti često povezani s ukopima, nije potvrđeno da je ovo mjesto služilo toj svrsi, prenosi Indy100.

Dodatno otkriće uključuje nekoliko bunara iz brončanog doba te drevno groblje s kremacijama koje datiraju iz prvog željeznog doba. Urne s poklopcima, koje sadrže kosti i ukrase od legura bakra i željeza, ukazuju na specifične pogrebne običaje. Trenutno se analiziraju kremirani ostaci kako bi se utvrdila pogrebna praksa u tom razdoblju.

Iako su brojni nalazi otkriveni, svrha ovog kompleksa i dalje je obavijena velom tajne. Arheolozi se nadaju da će daljnje studije otkriti kako je ovaj prostor funkcionirao kroz stoljeća i kako je zemlja evoluirala zajedno sa svojim stanovnicima.

Klik.hr

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.