Petak, 20 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Raspad MNK Hercegovina: Pohlepa i ego pojedinaca ugasili ponos Hercegovine

MNK Hercegovina iz Širokog Brijega, od svog osnutka, u nekoliko godina postao je simbol nade za sportski kolektiv koji bi mogao biti na ponos svim ljubiteljima sporta u Hercegovini. Klub je svojim radom i uspjesima u kratkom vremenu postao prepoznatljiv, a mnogima je bio uzor kako se trud, volja i dobro usmjerena financijska pomoć mogu pretvoriti u uspješnu priču. No, nažalost, novac i pohlepa pojedinaca učinili su svoje, i klub se našao u neočekivanom raspadu.

FOTO: MiIi Marušić

Portal OTPOR.Media u posjedu je šire dokumentacije i imena aktera uključenih u ovu priču, ali zbog sadašnjih okolnosti odlučili smo koristiti samo inicijale, kako bismo skrenuli pozornost na posljednja događanja unutar kluba. Iako smo spremni u slučaju potrebe objaviti sve informacije, cilj nam je sada opisati što se dogodilo i kako je došlo do raspada koji je šokirao ne samo nas, već i cijelu sportsku zajednicu.

Sportski direktor S. I. preko lokalnog portala izjavljuje da podnosi ostavku, izjavljujući kako on nije vlasnik kluba i kako ne traži nikakve novce. S tom izjavom distancirao se od svega što je uslijedilo. M. M. i J.I. željeli su nastaviti s radom u klubu i formirati novu upravu, vjerujući da je to najbolji put naprijed.

Ubrzo nakon toga, sazvana je skupština s ciljem pregovora između nekoliko ključnih aktera kluba: I.Z., predsjednika kluba i člana uprave; M. Ć., bivšeg trenera, člana uprave i formalnog vlasnika kluba; te S. I., bivšeg sportskog direktora i vlasnika kluba na papiru. Dogovoreno je da će se 13. rujna održati skupština na kojoj će trojica obećati predati financijsko izvješće, potrebnu dokumentaciju te bankovnu karticu za koju je bio ovlašten I. Z..

Međutim, nastali su problemi i odugovlačenja. Prema dobro upućenim izvorima iz MNK Hercegovina, trojica su čekala da novci legnu na račun, za koje su svi znali da trebaju doći. To je dodatno zakompliciralo situaciju, a članovi kluba, uključujući R. B., M. K., M. S. i M.M., organizirali su novu skupštinu s planom da novi član uprave postane M. L.. No, trojica iz uprave odugovlačila su proces sve dok novci nisu konačno legli na račun 17. rujna.

Na jutro 17. rujna, M. M. kontaktira I. Z. kako bi se isplatile plaće igračima, no dobiva iznenađujuću informaciju – Z. mu govori da novca na računu više nema. Tvrdi da je podigao novac kako bi podmirio dugove treneru M. Ć., za putovanje u Ženevu K. sa S.I. i J.I.. Osim toga, Z. spominje da je podigao dodatno za osobne troškove, bez ikakvog jasnog pokrića. Prema informacijama naših izvora, na računu je ostalo još nešto, ali i taj novac Z. i njegova dvojica suradnika planirali su raspodijeliti za nepoznate naknade.

Nakon što je saznao za situaciju, M. M. obavještava skupštinu, koja je izrevoltirana ovim činom te odlučuje odustati od oživljavanja kluba. Ova vijest ubrzo se proširila među igračima, koji su jedan po jedan napustili klub. Njihov odlazak nije prošao nezapaženo, a javno su obznanili svoje razloge na portalima, ističući kako pokušavaju pronaći novi klub jer prvenstvo počinje 28. rujna.

Uz sve navedene probleme, dodatno se otkrilo da je bivši sportski direktor S. I. ostavio dug prema B. G. te A. Ć., koji su ostali neriješeni od prošle sezone. Osim toga, cijela momčad nije primila plaće dva mjeseca, iako su pripreme za Ligu prvaka započele 20. srpnja.

Kada je 17. rujna vijest o podizanju novca izašla u javnost, I. Z. bio je pod političkim pritiskom Vlade Zapadnohercegovačke županije da se iz sredstava koja je županija uplatila isplate plaće igračima, kako bi se izbjegao skandal uoči nadolazećih izbora. Portal OTPOR.Media u posjeduje je kompletnu dokumentaciju o ovom slučaju i puno više.

Raspad MNK Hercegovina, kluba koji je trebao biti ponos Hercegovine, rezultat je izgleda pohlepe i osobnih interesa pojedinaca. Umjesto sportskih ciljeva i zajedničkog uspjeha, ego i neodgovorno rukovanje financijama doveli su vjerojatno do konačnog kraha kluba.

Mili Marušić / OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.