Petak, 18 listopada, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

Izrael: Pripremamo se za moguću kopnenu invaziju na Libanon

Izraelski udari na Libanon imaju za cilj pripremiti teren za mogući ulazak trupa i nastaviti degradirati Hezbolah, rekao je zapovjednik izraelske vojske Herzi Halevi izraelskim trupama referirajući se na moguću izraelsku kopnenu invaziju na Libanon.

“Ovo je i priprema terena za vaš mogući ulazak u Libanon i nastavak degradiranja Hezbolaha”, poručio je izraelskoj vojsci.

“Danas je Hezbolah proširio svoje udare, a kasnije danas dobit će vrlo snažan odgovor. Pripremite se. Danas ćemo nastaviti, ne stajemo, nastavljamo udarati i udarati ih posvuda. Cilj je vrlo jasan, sigurno vratiti Izraelce na sjever zemlje”, dodao je.

“Da bismo to postigli, pripremamo proces manevra, što znači da ćemo ući u neprijateljski teritorij, ući u sela koja je Hezbollah pripremio kao velike vojne ispostave, s podzemnom infrastrukturom, pristajalištima i lansirnim rampama pripremljenim za napad na naš teritorij i napade na izraelske civile. Ući ćete unutra, uništiti tamošnjeg neprijatelja i odlučno uništiti njihovu infrastrukturu. To su stvari koje će nam omogućiti da kasnije sigurno vratimo stanovnike sjevera”, rekao je Halevi.

Izraelska vojska već šalje rezervne brigade na sjevernu granicu s Libanonom za “operativne misije” u tom području.

Pentagon kaže da se izraelska kopnena operacija u Libanonu ne čini “neizbježnom”.

“Što se tiče kopnenog upada ili kopnene invazije, to je na Izraelcima da odgovore. Svakako ne želimo da se poduzmu bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do daljnje eskalacije u regiji”, rekla je glasnogovornica Sabrina Singh novinarima.

Singh dodaje da SAD želi “vidjeti diplomatsko rješenje i rješenje za sprječavanje sveopćeg rata”.

Rekla je i da američka vojska ne daje obavještajne podatke Izraelu kako bi mu pomogla u njegovim operacijama u Libanonu.

Britanska vlada poslat će 5 milijuna funti u Libanon kako bi podržala napore odgovora na humanitarnu pomoć, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Također je ponovno otvoren portal ministarstva “registrirajte svoju prisutnost” koji Britanci u Libanonu mogu ispuniti kako bi obavijestili vladu o svojoj lokaciji.

Ministrica razvoja Anneliese Dodds rekla je da će sredstva ići UN-ovoj agenciji za djecu, Unicef, za “potporu civilima koji su raseljeni i suočavaju se s hitnim humanitarnim stanjem”.

“Moramo vidjeti trenutačni prekid vatre s obje strane kako bismo spriječili daljnje civilne žrtve i osigurali da se raseljene osobe mogu vratiti svojim domovima”, dodala je.

Emmanuel Macron rekao je da će ovog tjedna poslati svog ministra vanjskih poslova u Libanon u sklopu napora da se zaustavi sveopći rat.

“Ne može, ne smije biti rata u Libanonu”, rekao je francuski predsjednik u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku. “Čvrsto pozivamo Izrael da zaustavi eskalaciju u Libanonu i Hezbolah da prestane slati rakete prema Izraelu”, dodao je.

Rekao je da će njegov novoimenovani ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot otputovati u Libanon krajem tjedna.

Komentirajući sukob u Gazi, Macron je naglasio da je Izrael imao pravo braniti se nakon napada Hamasa 7. listopada prošle godine, ali da rat predugo traje i da treba završiti.

“Nema opravdanja, nema objašnjenja za tisuće civilnih palestinskih smrti. Previše civila je umrlo”, rekao je.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.