Petak, 27 rujna, 2024

Top 7 tekstova u tjedan dana

spot_img
spot_img

SAD priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan osam milijardi dolara

SAD namjerava objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od osam milijardi dolara u četvrtak, tijekom posjeta predsjednika Volodimira Zelenskija Washingtonu, rekla su u srijedu dvojica američkih dužnosnika.

Administracija Joea Bidena intenzivno je razgovarala s Kongresom da prije 30. rujna, kraja savezne fiskalne godine, dopusti povlačenje 5,6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini.

Američki dužnosnici tvrde da će Bijela kuća u četvrtak obavijestiti Kongres da se ide s objavom o pomoći iz američkih vojnih zaliha u vrijednosti od 5,6 milijardi dolara. Sadržaj tog paketa još uvijek nije definiran.

U četvrtak će se također najaviti pomoć od 2,4 milijarde dolara u okviru Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini. S tom novcem će se kupiti oružje za Ukrajinu, umjesto da se povlači iz američkih vojnih zaliha.

Pomoć uključuje streljivo, oružje, borbene dronove i materijal potreban za proizvodnju municije u samoj Ukrajini, rekao je jedan od izvora.

SAD također planira u srijedu navečer objaviti pomoć od 375 milijuna dolara Ukrajini putem posebne predsjedničke ovlasti (PDA) koja omogućuje američkom predsjedniku da iz vojnih zaliha ministarstva obrane prebaci oružje tamo gdje je potrebno.

U sklopu te mjere Ukrajini će se isporučiti precizno navođene bombe s dosegom do 130 kilometara. Njih ispuštaju borbeni zrakoplovi. Javnost neće biti upoznata koje će se još oružje isporučiti Ukrajini.

Kongres je u dvije i pol godine odobrio vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 175 milijardi dolara.

Američke kompanije koje bi mogle imati koristi od pojačane isporuke oružja Ukrajini su, između ostalih, RTX, Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman.

OTPOR.Media

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.